Medeltemperaturen för juni månad i Uppsala landade på 18,5 grader enligt SMHI:s mätningar. Det är den varmaste junimånaden sedan mätningarna startade år 1859. Det senaste rekordet sattes år 1917.
– Det har varit väldigt varmt. Medeltemperaturen ligger i snitt på 15,5 grader i juni så det är ju en stor skillnad. De senaste tre åren har alla legat över det normala, säger Max Lindberg-Stoltz, meteorolog på SMHI.
Juni startade varmt med temperaturer runt 25 grader. I mitten av månaden var temperaturerna lite lägre, för att kring mitten av månaden gå upp igen. Allra varmast var det under andra halvan av juni. Till många midsommarfirares glädje uppmättes temperaturer på över 30 grader under fyra dagar just kring midsommar. Precis i slutet av månaden gick dock temperaturerna ned igen i och med att svalare och ostadigare väder drog in över Uppland.
– Under hela 2000-talet har vi bara haft elva junidagar med över 30 grader, och fyra av dem var alltså i år, säger Max Lindberg-Stoltz.
Om denna sommaren blir lika varm som den 2018 går inte att förutse, enligt honom.
– Men jag har svårt att se att det skulle bli så. 2018 var ett extremt år med totalt 20 dagar över 30 grader. Prognosen vi har för de kommande tio dagarna visar på det svalare vädret håller i sig. Ingen högsommarvärme i sikte alltså.
Solen ackompanjerade de höga temperaturerna under nästan hela juni. Månaden var faktiskt den solrikaste på hela 2000-talet, med 397 registrerade soltimmar. Mätstationen ligger dock i Stockholm, då Uppsala saknar en egen.
Det varma och soliga vädret gjorde också att torka blev ett problem, och SMHI utfärdade brandrisk under stora delar av juni. Detta trots att den totala nederbördsmängden för månaden låg kring det normala.
– Vi hade 54,9 mm nederbörd i juni, mot det normala 51,7 mm. Men det var relativt få nederbördsdagar så marken hann torka upp rätt snabbt igen. Särskilt den väldigt varma andra halvan av juni var nederbördsfattig, säger Max Lindberg-Stoltz.
Av åtta stycken dagar med regn var den 16:e juni den nederbördsrikaste med 24,8 mm.
– Det är rätt mycket för ett dygn, men varningsnivån för klass 1-varning ligger på 35 mm under 12 timmar. När det är så varmt och torrt i markerna som det var under juni behövs det egentligen mycket mer nederbörd än så, säger Max Lindberg-Stoltz.