Varm vår minskar fjärrvärmehandeln

Den varma våren har sänkt fjärrvärmebolagens försäljning med nära tio procent sedan årsskiftet.

Uppsala2007-06-01 00:01
Vädret är fjärrvärmens enskilt största riskfaktor. Men få bolag planerar att ta igen förlusten genom taxehöjningar. Fler kunder och effektivare system ska kompensera förlusterna.

Vattenfalls försäljning har minskat med nio procent nationellt och med åtta procent i Uppsala. Tierps fjärrvärme minskade försäljningen med tio procent redan under 2006 och utvecklingen har fortsatt i år. Sala-Heby energi har tappat åtta procent. Ena Energi i Enköping hela 16.
- Försäljningen har varit extremt låg, speciellt i januari och mars. Vi ligger fyra miljoner under budget för kvartal ett så det går dåligt i år, säger vd Eddie Johansson.
Bolaget brukar kunna hämta hem förlusterna men nu blir det kanske höjningar av fjärrvärmetaxan i stället.

Sala Heby Energi hade sitt stora tapp i mars och april. Enligt vd Kenneth Mårtensson innebär det ett sämre resultat än budgeterat på fem procent eller 2 miljoner kronor. Några höjningar av taxan är dock inte aktuell. Tierp fjärrvärme planerar inga höjningar för 2007 men håller värmen i sig fler år så kan det bli prisjusteringar. Vattenfall vill inte uppge hur mycket bolaget minskar sina intäkter. Det går dock "nedåt, men i något mindre utsträckning än det minskade värmebehovet". Prishöjningar är inte aktuella.

- Vi har en policy som bygger på långsiktighet och förutsägbarhet och att fjärrvärmen behåller sin konkurrenskraft. Hur vädret varierar enskilda år påverka inte vår prissättning, uppger Patrik Petré försäljningschef vid Vattenfall Värme Norden.
Peter Dahl marknadsansvarig vid intresseorganisationen Svensk Fjärrvärme ser vädret som fjärrvärmeproducenternas "enskilt största riskfaktor". Samtidigt använder kunderna värmen mer effektivt och minskar därmed förbrukningen ytterligare.
- Vi måste planera för varmare väder och följer noga utvecklingen och de experter som finns på området. Går temperaturförändringen fort så kan det blir smärtsamt för branschen. Det är svårt att parera svängningarna genom att fjärrvärmesystemen är så trögrörliga. Det här är frågor som vi lever med dagligen, säger han.

Att öka fjärrvärmepriserna ser han inte som en lösning på problemet. Bolagen måste kompensera minskad försäljning med ökad utbyggnad av värmenäten. Då behöver de inte investera i ny produktion till höga kostnader.
- Vi måste få fler kunder och samtidigt hitta sätt att förnya våra system. Men vi har hård konkurrens från andra energislag, som värmepumpar, säger Peter Dahl.
Trots det tror han att fjärrvärme kommer att stå för en större del av hushållens uppvärmning i framtiden.
- De senaste tjugo åren har vi gått från att elda olja och kol till miljövänliga träbränslen och att ta reda på spillvärme. Nu gäller det att utnyttja fler och billigare bränslen, säger Peter Dahl.
FAKTA
Fjärrvärmen svarar för omkring hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige. Fjärrvärmenät finns i 270 av landets 290 kommuner och levererar årligen cirka 50 TWh. Det kan jämföras med de 65 TWh som all vattenkraft producerar under ett normalår. Planer finns på att bygga nya nät på över 100 orter och förtäta de nät som finns i dag.
(Källa: Svensk Fjärrvärme)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!