Medeltemperaturen i Uppsala var under augusti 17,3 grader, det är drygt en grad varmare än medelvärdet,16,2 grader, som baseras på mätningar vid Uppsala universitet under perioden 1961–1990. Högtrycket med Medelhavsvärme under den sista delen av månaden höjde medeltemperaturen rejält, fram till den sista veckan av augusti var det med några undantag ganska svalt.
– Att det kommer en sådan värmebölja i slutet av augusti är ovanligt. Att det förekommer en period av riktigt varmt sommarväder under augusti är inget konstigt, men att den kommer just i slutet är märkligare, även om det hänt tidigare, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.
Den varma perioden inleddes 24 augusti och kulminerade den 28:e när det uppmättes 28,3 grader i Uppsala, enligt de mätningar som Institutionen för geovetenskaper meteorologi vid Uppsala universitet genomför. I princip hade hela landet riktigt varmt väder då och i Skåne uppmättes temperaturer på över 30 grader. Varmast hade Lund med 31,6 grader den 27 augusti.
Månadens lägsta temperaturer i Uppsala noterades i början av månaden. Första och andra augusti var det 8,5 grader som kallast på natten.
Vid tre väderstationer i Lappland var dygnsmedeltemperaturen såpass låg att man fick meteorologisk höst redan i början av månaden.
När det gäller nederbörden innehöll augusti inte särskilt mycket dramatik i Uppsalaområdet.
– Det var lite torrare än normalt och månaden innehöll ingen längre period med regn, säger Sverker Hellström.
Sammanlagt föll det 61,8 millimeter i Uppsala under augusti. Det är 10,2 millimeter mindre än medelvärdet för åren 1836–1990 som är 72 millimeter. Mest regn kom i form av skurar den 10 augusti när det föll 13,8 millimeter.
Sett till hela landet var det stora geografiska skillnader på hur mycket regn som föll, visar SMHI:s månadssammanställning. Kiruna-Esrange hade 214,5 mm regn under månaden, den regnigaste augustimånaden sedan 1921. Tullinge söder om Stockholm hade månadens värsta skyfall den 6 augusti när det kom 50,9 millimeter på två timmar. Kolmården-Strömsfors i Östergötland hade landets högsta dygnsnederbörd den 28 augusti, när det sammanlagt kom 65,6 millimeter – alltså mer än vad Uppsala hade på hela månaden. Regnet föll i samband med de kraftiga åskväder som drog in på flera håll i landet i slutet av den varma perioden.