Frosten gnistrar i lövhögarna och blåsten biter friskt. Dagarna blir kortare och kortare och temperaturen kryper sakta nedåt. Men hemma hos Manja Wever Rombo har både värmen och ljuset börjat sprida sig. För en halvtimme sedan tände hon murspisen i vardagsrummet och nu börjar de vitmålade rummen att värmas upp, ett efter ett. Bredvid kaminen står ett stort lass med ved, praktiskt förvisso, men också en fin inredningsdetalj.
− När vi flyttade hit fanns bara elradiatorer. De som bodde här innan hade rivit ut kaminen och satt in element. De tänkte väl att varför ska man kånka ved när det är billigt med el? Men sedan dess har elen blivit mycket dyrare.
Manja Wever Rombo är själv uppvuxen med vedpanna som enda husuppvärming. Hon är van vid att det tar en stund att få upp värmen. Under tiden får man helt enkelt sätta på sig en extra tröja, eller ta en varm dusch.
− Det brukade vara kallt på morgonen, för ingen gick upp och eldade på natten. Det var också kallt när man kom hem från skolan vid fyra. Men sedan var det varmt och gosigt på kvällen!
Nu bor hon tillsammans med sin man Stefan och drygt ettåriga sonen Måns i en villa i Hov, strax norr om Gåvsta. Eftersom huset är gammalt och byggt på murstock bestämde de sig för att låta det återgå till sitt ursprungliga skick. För att värma upp nedervåningen satte de in en lätt murspis i vardagsrummet.
− Vi valde en kamin i olivinsten, som precis som täljstenen lagrar värme. Då kan man elda två gånger om dagen och värmen håller sig. Men olivinsten är mycket lättare än täljsten, så då slapp vi bryta upp golvet och kunde sätta in den direkt.
På ungefär 16 vedträn om dagen hålls kaminen igång. Och även om kaminköpet kan kännas som en stor engångskostnad lönar det sig i längden. Sedan Manja och Stefan satte in den har de minskat sina uppvärmningskostnader med hälften. Har man egen skog blir det förstås ännu billigare. Men även för dem som köper ved ligger kostnaden för ett uppvärmt hus på ungefär 7000 kronor om året, betydligt billigare än elräkningen för motsvarande värme.
Manja Wever Rombo berättar att de varje år köper ett ”stjälpt lass” från en bonde i närheten. Vad är det för något?
− Precis vad det låter som! Ett helt lass ved som en bonde kör till oss och stjälper av här, ungefär tolv kubik. Men vi gör inte av med så mycket på ett år. Dock är det bra att spara till nästa år, utifall att man inte skulle få tag på någon torr ved.
Att veden är torr är viktigt. När ett träd avverkas har veden en fukthalt på ungefär 50 procent. Men om man ska elda ved på ett ekonomiskt och miljömässigt bra sätt behöver fukthalten ha sjunkit till 20 procent. Annars går en stor del av energin åt till att koka bort vattnet, i stället för att värma upp huset.
En våning upp sprakar det hemtrevligt när Manja Wever Rombo rör om i den norska gamla gjutjärnsspisen. Förutom golvvärmen i badrummet använder de ingen eluppvärmning alls. Men till skillnad från murspisen lagrar gjutjärnsspisen ingen värme, därför är det bara varmt så länge elden är i gång. Vilket träslag man använder påverkar brinntiden.
− Häruppe använder vi bara björk. Björkved är tusen gånger bättre än till exempel furu. Den har mycket högre densitet och har alltså längre brinntid.
Att värma upp sitt hus med vedeldning kräver kunskap. Manja Wever Rombo kan allt om vedsorter, brinntider och säkerhetsföreskrifter. Ett vanligt fel många gör är att de lägger på för mycket ved, för att man vill öka på värmen och få elden att hålla sig längre.
− Man kan inte elda hur mycket som helst. En del tänker att ”det är inte tillräckligt varmt” och lägger på mer ved. Men då kan det bli väldigt varma rökgaser och risken finns att murstocken börjar brinna.
Om man väljer en bra kamin och eldar på rätt sätt är vedeldning betydligt bättre för miljön än exempelvis olja, eftersom ved är en förnybar råvara och inte bidrar till växthuseffekten. Moderna vedpannpor som är kopplade till ackumulatortankar har hög verkningsgrad och små utsläpp av miljöfarliga ämnen.
− Så länge man eldar ved och inte slänger i allt möjligt skräp som man vill bli av med, så är det absolut ett bra miljöalternativ. Sen är det ju otroligt mysigt också!