Vabis 1903 är Sveriges äldsta bevarade tävlingsbil. Bilen är bara tillverkad i ett exemplar och är det enda överlevande fordonet från Sveriges första biltävling som hölls 1904.
– Bilen är unik i sitt slag. Den är en till hundra procent svensk konstruktion och gjord av "automobilens urfader i Sverige", Gustav Eriksson. Den ställdes också ut som enda svenska bil i bilutställningen i Paris 1903, berättar Göran Flank, projektansvarig på Motorhistoriska riksförbundet.
När Vabis 1903 deltog i Sveriges första "Automobiltäfling" 1904, tvingades bilen avbryta vid bron i Flottsund på grund av en trasig drivaxel, med endast sju mil kvar till mål. Nu 115 år senare kör denna Vabis sista sträckan mot målet på Stockholms stadion och kommer till slut kunna avsluta loppet. Arrangemanget, som är ett samarbete mellan Kungliga automobilklubben och Motorhistoriska riksförbundet startar i Flottsund.
Vabis 1903 var den fjärde bilen som konstruerades av Surahammars Bruk och ägs numera av Surahammars kommun.
Bilen var okörbar under många år, men har iordningställts av Aros Motorveteraner.
– Under ledning av Bo Söderberg har de gjort ett otroligt jobb med efterforskningar och restaurering. De har hittat originalritningar i Scanias arkiv och satt sig in i den tidens tekniknivå. Sen har de bland annat jobbat med tändsystem, förgasare och drivlina. Nu går bilen bättre än den gjort på 70 år, berättar Göran Flank entusiastiskt.
Söndag 19 maj, kommer Vabis 1903, att delta i Gärdesloppet i Stockholm och köra i kortegen från Hagaparken till Djurgården.
Den som vill se Sveriges äldsta tävlingsbil på närmare håll kan även gå till Motorhistoriska riksförbundets tält, där bilen kommer stå uppställd.
I höstas deltog bilen i det anrika uppvisningsloppet London-Brighton-Run tillsammans med cirka 500 andra bilar tillverkade före 1905.
– Vabisen väckte stor uppståndelse och belönades med flera hedersutmärkelser och priser. Den fick bland annat "The Judges Overseas Award” och "Harrods Heritage Award" för mest intressanta bil. Bilen är inte bara intressant för bilentusiaster utan har också ett stort allmänintresse. Det här är inte bara en bil, utan ett stycke rullande svensk kulturhistoria.
anna-mikaela.wass@unt.se