Detta är inte första gången Richard Milne, nordisk/baltisk korrespondent för Financial Times, skriver om gängvåldet i Sverige. Men det är första gången han gör ett reportage från Uppsala.
– Tidigare har jag har varit i bland annat Malmö, Göteborg och Södertälje. Att jag är i Uppsala nu beror på två saker. Ett: att de skjutningar och sprängdåd som varit här har stått ut, men flera oskyldiga som dött. Två: att flera gängledare kommer från Uppsala, säger han.
Solen lyser över Stadshuset, där Richard Milne precis intervjuat bland andra kommunens säkerhetschef Anders Fridborg och politikerna Erik Pelling (S) och Therez Almerfors (M). Richard Milne försöker ta reda på vad som gått så fel i Sverige. Intresset är stort i Storbritannien för den svenska utvecklingen, konstaterar han.
– Sverige har varit känt som ett välfungerande, lyckligt och nästintill perfekt samhälle. I stora delar är det ju fortfarande mycket som är välfungerande. Men att ni gått från att vara ett så pass fredligt samhälle till att ha så här stora problem med våld väcker uppståndelse.
Varför har vi dessa problem, enligt dig?
– Det är en stor och svår fråga ... som jag ser det är det ett kollektivt misslyckande. Sverige har varit naivt på flera områden: invandring, integration, missbruk av välfärdssystemet.
Problemen är svåra, säger han, men han har tilltro till att Sverige klarar att lösa dem.
– Så småningom tror jag att Sverige lyckas, med hårt arbete. Det handlar nog om både lag och ordning, poliser, fängelse. Men också att långsiktigt hjälpa socialtjänsten och stoppa nyrekryteringen.
Erik Pelling (S) var alltså en av dem som fick damma av sin engelska i mötet med den brittiske reportern. Han förstår att omvärlden är intresserad av det som händer här.
– Det är ju en oerhört otäck utveckling. Att vi omskrivs i ett sånt reportage är såklart tråkigt, det är ju inte det här vi vill att Uppsala eller Sverige ska uppmärksammas för, säger han.
Therez Almerfors (M) oroar sig för vad konsekvenserna kan bli för Uppsala och Sverige.
– Vi har stora problem med brottsligheten, men vi vill inte att bilden ska sätta sig att Uppsala är en otrygg plats. Vi behöver visa handlingskraft både lokalt och nationellt. Det sista vi vill är att internationella företag ska undvika att etablera sig i Uppsala.