Världspremiär för andlig festival för alla

Det är inte bara Sverigepremiär för den andliga festivalen i Uppsala, kallad Uppsala International Sacred Music Festival 2007. Man kommer dessutom att bjuda på en världspremiär i helgen.

Domkyrkokören blir först med Michel-Richard de Lalandes verk, säger körens dirigent Milke Falck.

Domkyrkokören blir först med Michel-Richard de Lalandes verk, säger körens dirigent Milke Falck.

Foto: Pernilla Sjöholm

Uppsala2007-11-02 12:48
- Vi hoppas det här ska bli en årligen återkommande festival och det är självklart att den ska vara i Uppsala, kyrkans högsäte, säger Magnus Bäckström, vd för Uppsala Konsert Kongress och dessutom pappa till festivalen.
Uppsala International Sacred Music Festival inleddes i torsdags och är den första festival i sitt slag i hela Norden. Arrangörerna har haft en ambition att skapa en festival med en djupare dimension där alla kulturer och religioner kan rymmas.

- Det finns mycket här men det som jag tror kommer bli mest välbesökt är de virvlande dervischerna från Turkiet som bjuder på en dans som är helt otrolig, säger Magnus Bäckström.
I söndagens stora slutfinal uppträder den judiska artisten Emil Zrihan och den iranska kollegan Alireza Ghorbani vilket Bäckström menar är en signal om att man står över politiska och religiösa motsättningar.
Ett mer udda inslag, som även det är unikt, är de åtta amerikaner som bildar Sacred Harp Singing och för första gången uppträder i Sverige. Det är en kör som sjunger psalmer på ett speciellt sätt och dessutom bjuder in till en work shop i Missionskyrkan där alla får vara med i deras stämsång.

Fredagen startade med ett symposium om kompositören Michel-Richard de Lalande (1657-1726) och det ovanliga med honom är att det är väldigt få som framfört hans verk. Men nu tänker Uppsala Domkyrkokör bjuda på en världspremiär.
- Det är ett 350-årsjubileum och det är ingen som framfört hans verk i Sverige. Vi kommer bli först i världen att framföra ett stycke, avslöjar Milke Falck, biträdande domkyrkoorganist och dirigent för Domkyrkokören.
Lalandes verk har varit utspridda på olika bibliotek världen över och för att sammanställa dem och göra rätt tolkningar har man tagit hjälp av musikforskaren Lionel Sawkins som även han är på plats i Uppsala i helgen.
Förutom musik och föreläsningar har man utställningar under dessa dagar och The Book, en fotoutställning om gamla testamenten, huserar i det nedre planet.

- Jag tycker det är fina bilder och hoppas kunna komma i väg och se dervischerna dansa senare även om det var lite dyra biljetter, säger Miriam Sandström som är en av besökarna.
Att festivalen kan bli ett återkommande inslag i Uppsala är hon positiv till.
- Jag är intresserad av religion och frågor som varför och varthän och tycker det här är en bra festival.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!