Världsmästaren på Uppsalabesök

Fotbollslegendaren Lilian Thuram är på besök i Uppsala under dagarna tre för att fortsätta sitt arbete mot rasism. På onsdagen besökte han Fredens hus.

Foto: Pontus Stark

Uppsala2017-04-19 21:21

Videon är inte längre tillgänglig

– Det där stämmer faktiskt, säger Lilian Thuram och pekar mot en text från utställningen "Fördomar" i Fredens hus.

Texten är målad på väggen och lyder: "Ungdomar är oansvariga". Lilian Thurams kommentar resulterar i en del leenden inom den grupp som visas runt bland utställningarna på Fredens hus under onsdagen. Utställningen "Fördomar" är till för att belysa de fördomar som finns inom samhället och det faktum att vissa grupper faktiskt inte har samma möjligheter som andra, just på grund av att vissa har förutfattade meningar om dem. Bland annat är tanken att besökarna själva ska konfronteras med de fördomar som finns bland oss. Lilian Thuram är intresserad och ställer många frågor om hur Fredens hus arbetar med barn och ungdomar kring dessa ämnen.

– Det är väldigt viktigt att det finns en plats som den här där man kan tänka på fred. Lika viktigt är det att förklara varför vi inte har fred och varför vi har krig, säger han.

Fransmannen Lilian Thuram har en gedigen meritlista: VM-guld 1998, EM-guld 2000 och fyrfaldig italiensk mästare med Juventus, för att nämna några. År 2008 tvingades han ge upp sin karriär på grund av ett hjärtfel och sedan dess har han arbetat aktivt mot den rasism och främlingsfientlighet som han upplevt inte bara inom fotbollen utan också under uppväxten och senare i livet. På det temat har han skrivit böcker, rest jorden runt för att föreläsa samt startat stiftelsen Foundation Lilian Thuram. Under tre dagar besöker han Uppsala för att delta i seminarium, träffa skolklasser och hålla föreläsningar inom samma ämne.

– Jag tycker det är intressant att lyssna på vad människor anser om rasism och sexism. Jag kan sedan använda deras svar i mitt arbete.

I Sverige är du av många känd för din fotbollskarriär – hur vanligt förekommande är rasism inom fotbollen?

– Fotbollen slipper inte undan rasism eftersom det är ett kulturellt fenomen som finns överallt.

Hur ska man jobba mot rasismen?

– Det viktigaste är att inse att det finns rasism och att vi alla bär på fördomar. Vi måste även förstå varför vi har dessa fördomar för att vi ska kunna bli av med dem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om