Världsfotografen är stolt över Linné

I tonåren hade Mattias Klum två drömmar: funktrummis eller naturfotograf. Han valde det senare. I dag syns hans verk i National Geographic, han är mentor åt prins Carl Philip och har flera filmer, böcker och utställningar bakom sig. Hans engagemang under Linnéåret har även givit en nominering till Läsarnas upplänning.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2007-12-04 00:01
Valet var aldrig lätt. Under uppväxten i Uppsala spelade Mattias Klum i ett funkband, och han kan fortfarande sakna det teamwork det innebar att skapa musik tillsammans.
- Men att packa ihop "gigbags" klockan fyra på morgonen verkade alltför slitigt, så i slutänden blev det fotograferandet, berättar Mattias Klum.
Han inspirerades av fotograferna i National Geographic, med deras förmåga att fånga djuren och naturen omkring dem. Men han hade ingen tanke på att han många år senare skulle bli den mesta svenska National Geographic-fotografen genom tiderna. I nuläget har hans bilder prytt omslaget på den ansedda tidskriften tre gånger. Kändisskapet är dock inget Mattias Klum funderar på.
- Jag reflekterar över det jag gör, men jag vilar aldrig på gamla lagrar. Den verkliga stoltheten kommer fram när man verkligen lyckas beröra en människa med sitt verk.

Enligt honom själv blir Mattias Klum sällan hemmablind. Han förundras fortfarande när han går runt i Linnéträdgården eller utanför Gustavianum, på samma gator som Linné själv en gång vandrat.
- Jag känner mig stolt över Linné och hans gärning. Under mina många resor har jag fått chansen att vandra i hans lärjungars fotspår, vilket inspirerat mig mycket, säger han.
Till årets Linnéjubileum fick Mattias Klum tillsammans med journalisten Folke Rydén i uppgift att göra en film. Expedition Linné visades sedan på bio flera gånger under året. Mattias Klum har tidigare mottagit en medalj från kungen för sina fotografiska insatser, och under Linnéåret fick han även agera konstnärlig mentor åt prins Carl Philip.
- Prinsen är ärlig, ambitiös och lojal. En bra kille helt enkelt.

Med naturintresset kommer också ett starkt engagemang för miljön. I tio år framöver kommer Mattias Klum att arbeta med det så kallade Östersjöprojektet, som ska resultera i fem dokumentärfilmer och en biofilm.
- Länderna kring Östersjön anses vara miljömedvetna. Men det finns ett glapp mellan medvetenheten och ett aktivt handlande. Det är inte upp till politikerna att rädda miljön, det är upp till oss alla, säger Mattias Klum.
FAKTA

Namn: Mattias Klum
Ålder: 40 år i februari
Bor: Vid Hammarskog utanför Uppsala
Familj: Hustrun Monika, två söner och en hund
Gör: Filmar och fotograferar
Aktuell med: Östersjöprojektet samt den nya fotoboken Viljans väg

(BILD: MattiasKlum.jpg i Uppsala Urval)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om