Världsekonomin på väg att stagnera

Det är verklig kris i USA, men långt från 1930-talets depression. Det mesta talar nu för en stagnation i världsekonomin lik den på 1990-talet, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

Foto:

Uppsala2008-03-19 00:01
Många svenska sparare oroar sig nu för världsekonomin, för vilka följder den amerikanska tillbakagången kan få för den egna tryggheten. Hotas jobben, välfärden och pensionerna? Kan vi till och med vara på väg in i en depression?

I ett historiskt perspektiv påminner krisen mer om den som inleddes med den "svarta tisdagen" på New York-börsen 1987 än om raset på hösten 1929.
- Klart är att det är en ordentlig kris. Sådana är svåra att gradera, men läget var betydligt värre på 1930-talet. Det här påminner mer om 1987 då ett antal år av stagnation följde, säger Lars Magnusson.
Han delar de flesta ekonomers syn på orsakerna, att det handlar om en överkonsumtion i USA, med sub prime-lånen som utlösande faktor.
- Det har varit för lätt att låna pengar. Det är också svårt i längden att ha fem procents underskott i betalningsbalansen, förr eller senare kommer verkligheten i kapp.

Viljan att skjuta upp bekymren, att "elda på så länge det går", gör bara att krisen fördjupas och att man riskerar ett större ras när det väl kommer. Det gäller både den offentliga ekonomin och i näringslivet, säger Lars Magnusson.
- Alla är nöjda så länge det går bra. Aktieägare vill se större och större vinster och bolagens ledning och styrelser, som själva tjänar mycket på uppgången, är inte sena att tillfredsställa behoven.
Brist på etik och ärlighet är ett allt större problem. Det amerikanska energibolaget Enron är paradexemplet, men det finns företag på närmare håll som fått kämpa mot sprickor i trovärdigheten.
- Vi såg vad som hände när Ericsson varnade för lägre vinst i höstas. Alla flydde genast från bolaget.

Den svenska traditionen av långsiktigt ägande, som bland annat familjen Wallenberg står för, har fått ge vika för kortsiktiga vinstintressen. Och det omdömet gäller inte bara börsklippare.
- Stiftelser och fonder som förvaltar pensionspengar är också betydligt mer lättrörliga nu. Konkurrensen om spararna är stor och pengarna flyttas hela tiden, säger Lars Magnusson.
Han förväntar sig alltså en stagnation i världsekonomin. Men han tror att stöten blir något mindre i Sverige.
- Inget tyder på ett kraftigt ras här, vi drabbas mer indirekt. Men det är samtidigt för tidigt att veta säkert. Nu vet vi att det finns hål i ekonomin, men den totala omfattningen är fortfarande okänd, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om