Avbildningar av solsystemet finns det många av, men Sweden Solar System är den största av sin typ i världen.
Idén kläcktes av akademikerna Nils Brenning och Gösta Gahm, som kom på att Globen i Stockholm var i passande storlek för att representera solen. Om alla andra planeters storlek motsvarade samma skala, både i storlek och avstånd, skulle de kunna placeras ut över hela Sverige, med syftet att ge en uppfattning av vilka enorma avstånd som råder i rymden.
I Lövstabruk, 13 mil från Globen, står planeten Uranus bakom en stängd grind. Viveka Abrahamsson, som arbetar i butiken alldeles bredvid, berättar att hon aldrig varit med om att någon frågat om modellen som ursprungligen byggdes av Vattenfall.
En dryg timme därifrån finns Jupiter, på Arlandas terminal 5, i en korridor utanför Clarion Hotell. Här möts besökaren av ett stort plakat som berättar om syftet med projektet. Modellen hänger i taket och symboliseras av en rund cirkel i järn. Bygget är sju meter i bredd och på kvällen kastar den ett runt ljus under sig.
Peter Kitlas som är fastighetschef på hotellet ställer sig tveksam.
– Det är påkostat och väldigt fint gjort, men jag tror att det flyger över huvudet på de flesta. Man tänker inte på det när man ska checka in eller precis landat, säger han.
Vid Margaretavägen i Knivsta, ett stenkast från Margaretaskolan, finns länets sista modell. Det krävs en smärre sökinsats för att hitta modellen som hänger i tavelform på baksidan av ett mindre hus längs med gatan. Illustrationen av asteroiden är bara 0,2 millimeter stor, och till skillnad från de andra två modellerna saknas ett förklarande plakat.
Resterande planeter och asteroider är utplacerade runt om i landet, hela vägen upp till Kiruna.
Eric Stempels, som forskar inom astronomi i Uppsala, har varit inblandad i projektet under flera år.
– Svenska Astronomiska Sällskapet samordnar systemet, men varje enskild modell har en egen ägare. Modellen har alltså krävt att en lokal förening eller organisation i området där modellen ska ligga, enligt skalberäkningarna, tar på sig att ta fram modellen och stå som värd.
Saturnus är den sista stora planeten som fortfarande saknas från modellen. Och enligt beräkningarna ska den ligga i Uppsala.
– Jag förstår varför vi inte lyckats få till det men ändå inte. Vi behöver en partner som går igång på detta och kan ta projektet vidare, säger Eric Stempels.
Han menar att det finns många sätt som Saturnus hade kunnat göras på, som ska vara dryga sex meter i diameter. Personligen hade han gärna sett en klätterställning eller något liknande.
– Tänk vad roligt om man hörde en förälder ropa: "Nej men lilla Bertil, kom ner från Saturnus!"
Enligt honom är modellen en möjlighet att göra frågor inom astronomin tillgängliga för allmänheten, och ett sätt att locka fler till att engagera sig inom ämnet.
– Jag har varit på ett par stycken, men inte alla. Jag har däremot hört om turister som gör det till ett projekt att besöka samtliga modeller.
Sweden Solar System har nyligen uppmärksammats internationellt när animatören Gabriel Gumucio, även känd som Gabriel the Guide på sociala medier, gjorde en Tiktok-video av modellen som fått över fem miljoner visningar.
– Det här är verkligen ett spännande projekt och jag hoppas innerligt att vi kan driva den sista biten i hamn, avslutar Eric Stempels.