Världens snabbaste solcellsbil i Uppsala
Mitt på onsdagseftermiddagen susade ett ovanligt inslag fram i Uppsalatrafiken. Världens snabbaste solcellsdrivna bil visade upp sig, en ljudlös skapelse som gör 170 km/tim.
Att det är mulet gör inget. Hela ovansidan är täckt med solcellspaneler och de 46 batterierna laddas även om solen går i moln.
Nej, problemet är att Nuna II byggdes för att vinna VM för solcellsfordon tvärs över Australien. Bilen har inga vindrutetorkare och föraren har inget skydd mot regnsprut från det ensamma bakhjulet.
Flygplansvinge på rymmen
Nuna II är det mest ensitsiga man kan tänka sig. Enklast kan man beskriva skapelsen som en flygplansvinge på rymmen. När man ser rymdbilen susa fram har man svårt att förstå hur någon fullvuxen människa kan få plats i den.
- Man ligger på rygg och kör, förklarar Wouter Jon Ubbels, en av studenterna från det holländska universitetet i Delft som har byggt bilen med stöd av det europeiska rymdorganet Esa.
Vid förarplatsen finns ingen ratt och inga instrument, bara en spak på vardera sidan av stotel och en liten svart manöverlåda.
- Nuna II styrs med två spakar, en i varje hand. Man styr med framhjulen medan motorn drivet bakhjulet.
- Det är inte alls svårt att köra, försäkrar Wouter Jon Ubbels. Det sitter snart i ryggmärgen.
Information från följebilen
Hur är vägegenskaperna?
- Nuna II är lite känslig för vinddraget från passerande långtradare, annars går den stabilt.
Någon hastighetsmätare eller andra instrument behövs inte.
- Föraren får all information per radio från följebilen.
Nuna II susar fram praktiskt taget ljudlöst. Ett svagt surrande från hjulen är det enda som hörs. För att spara energi har studenterna tänkt på allt. När bilen bromsas, går 95 procent av bromsenergin tillbaka till batterierna.
Besöket i Uppsala ingår i en turné genom 18 europeiska länder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!