Världens första Kravjulbord serveras i Uppsala
I dag, onsdag, är det första gången någonsin ett julbord med enbart Kravgodkända maträtter serveras. Bakom planering och genomförande står fyra studenter vid kostekonomutbildningen vid Uppsala universitet.
Idén att genomföra julbordet med Kravmat kommer från Kooperativa Förbundet och kontrollorganisationen Krav i Uppsala.
- Vi har fått hjälp av Coop Forum i Boländerna att få fram råvarorna. Egentligen ville vi ha chorizo, men den fanns inte att köpa Kravmärkt i konsumentförpackning. Det gick inte heller att hitta Kravgodkänd mellangrädde utan vi fick ta den fetare vispgrädden.
För medlemmar
Några ingredienser, som buljong, finns ännu inte att tillgå. Men eftersom de mängder som ingår i rätterna är så små har man från Krav tillåtit att ekologisk buljong används.
När världens första Kravgodkända julbord serveras i kväll på Drabanten är det medlemmarna i Konsumentföreningen som har chansen att smaka maten. Hanna Immonen, Sara Berg, Sanna Engström och Mariella Enroth räknar med att det ska komma cirka 80 gäster.
- Det är inte minst roligt att kunna servera Kravgodkänd senapssill som är en ny produkt för i år. Sillen är fiskad i hav som bedöms vara tillräckligt stora för ett hållbart fiske, säger Hanna Immonen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!