Världens blickar riktas mot Uppland

Fredssamtalen om Jemen kommer att inledas på ett slott i Uppland. Det är Johannesbergs slott utanför Gottröra som får all världens blickar riktade mot sig.

På Johannesbergs slott fyra mil öster om Uppsala hålls fredssamtalen.

På Johannesbergs slott fyra mil öster om Uppsala hålls fredssamtalen.

Foto: David Keyton

Uppsala2018-12-05 20:04

Fredssamtalen om Jemen inleds på torsdagen. Delegationer från både regeringssidan och Huthirebellerna har landat i Sverige.

Det blodiga inbördeskriget i Jemen kan få ett slut på slottet och konferensanläggningen Johannesberg, beläget mellan Uppsala och Norrtälje och som drivs av Mariette och Manfred Kuhl.

Huthirebellerna och regeringssidan ska försöka att komma överens om en lösning på konflikten som rasat sedan 2014.

– Vi har lågt ställda förväntningar men det är positivt att samtalen nu startar, säger utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare PezhmanFivrin till TT.

Klockan elva på torsdagsförmiddagen kommer FN:s sändebud Martin Griffiths och utrikesminister Margot Wallström att hålla i en presskonferens.

Huthirebellernas representanter anlände till Sverige i tisdags tillsammans med Martin Griffiths. Även Sveriges speciella sändebud för Jemen, Peter Semneby, samt Kuwaits ambassadör i Jemen reste med delegationen till Stockholm, enligt UD.

Medlingen under samtalen kommer att skötas av FN:s sändebud.

– Vi fick frågan tidigt från FN om vi kunde stå värd för konsultationerna, men man ska vara tydlig med att det är FN som leder medlingen. Sedan har vi spelat en viktig roll i att ha skapat förutsättningar för att parterna ska kunna mötas i Sverige, säger UD:s presschef Patric Nilsson.

Jemen Inbördeskriget i Jemen

Jemen är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 23 miljoner invånare.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern där de flesta invånarna bor på landsbygden och försörjer sig på jordbruk eller boskapsskötsel. Olja och i viss mån naturgas är landets viktigaste inkomstkälla. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Källa: Landguiden.

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen i samband med arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentra, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer Salehs efterträdare president AbdRabuMansurHadi.

Situationen kompliceras av att lokala miliser, extremistgrupper och separatister verkar i landet.

Sedan den saudiskledda alliansen började flygbomba Huthirebellerna i mars 2015 beräknas över 10 000 människor ha dödats. Vägar, viktiga byggnader och många flygplatser har fått svåra skador.

Flera försök till fredsförhandlingar har misslyckats.

Källa: AFP, WFP med flera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!