Världen om 50 år

Ett chip i huvudet med internet och mobiltelefon, flygresor i superstora zeppelinare och en skola utan lärare? Ingen vet hur världen ser ut om 50 år, men vi kan gissa utifrån vad vi vet i dag. Välkommen till framtiden!

Foto: Carolina Ståhlberg

Uppsala2011-01-11 09:13

Roboten städar

Så kan det bli:
Vi kommer att behöva göra mindre och mindre själva, datorer och robotar fixar allt från städning till viktiga beslut. Tekniken kommer att sköta precis det man själv vill och mobiltelefoner och datorer kan vara små som minneskort.
- En spännande idé som många hoppas på är att vi kommer att ha ett chip i huvudet. Via det kan vi kolla upp grejer på nätet, prata i mobiltelefon och till och med "prata" med andra genom våra tankar, säger Lisa Söderlund som jobbar på Tekniska museet.

Det här vet vi: Utvecklingen går supersnabbt - för 50 år sedan fanns det inga mobiler och knappt några datorer, tänk då vad som kan hända på 50 år till! Det forskas i USA om chip som kan opereras in i hjärnan och fungera som fjärrkontroll till datorn och tv:n, forskarna tror att det kan bli verklighet om bara tio år.

Flygande bilar

Så kan det bli: En viktig fråga att lösa blir hur vi ska kunna ta oss mellan olika platser snabbt och smidigt utan att förstöra miljön. Bilarna finns kvar, även om det vore bättre om vi bara åkte tillsammans i tåg och bussar. Men bilarna går på el eller solkraft i stället för bensin och kan både köra och flyga.
- En annan idé är att vi kan flyga med zeppelinare i stället för flygplan, alltså stora luftskepp. De flyger långsamt, men kanske tycker man att det är mer okej i framtiden för att man är snäll mot miljön. I vilket fall kan de frakta mat och andra varor, säger Lisa Söderlund.

Det här vet vi: Det finns redan elbilar, men de är dyra att tillverka och det finns inte så många ställen att ladda sin bil än. Solcellsbilar håller på att utvecklas. Luftskeppen har blivit populära igen och man försöker få dem mer miljövänliga.

Eleverna vet mest

Så kan det bli: Måste man gå i skolan när det finns datorer som vet allt? Nja, en del grejer behöver man nog lära sig ändå, men allra viktigast blir det att lära sig var man hittar information och att förstå vad som är sant och falskt.
- Ibland kanske eleverna vet mer än sina lärare, så är det ju redan nu med ny teknik. Lärarna kommer att få anpassa sig efter det och lära sig tillsammans med eleverna! säger Lisa Söderlund.

Det här vet vi: Skolan håller redan på att förändras eftersom vi kan ta reda på mycket på nätet och datorerna blir bättre.

Hus som legobitar

Så kan det bli: Vi bor nära varandra och bygger självförsörjande hus på höjden för miljöns skull. Men samtidigt tror Lisa Söderlund att folk kommer att vilja välja precis hur de ska ha det, ha gott om plats och ha lätt att flytta.
- Tekniken kanske gör det möjligt att få båda delarna. Tänk en lägenhet som funkar lite som en legobit, som man kan flytta ut och in från olika hus lite som man vill!

Det här vet vi: Det finns höghus som med hjälp av solceller är helt självförsörjande, men de är dyra att bygga och vi behöver bli bättre på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om