Vårkvitter i Uppsala

Fågelsången hörs i Uppsala och i helgen är fåglarna i fokus. Många räknar dem, andra bygger deras bo.

Markätare. En del fåglar äter hellre mat direkt från marken.

Markätare. En del fåglar äter hellre mat direkt från marken.

Foto: Matilda Nilsson

Uppsala2017-01-29 16:26

Det tjattras i tallarna utanför museet Biotopia i centrala Uppsala. I höga granar pratar grönfinkar med varandra. Runt fågelmatsbordet hörs talgoxarnas vårsång.

– Det är många som sitter och beundrar sina fågelbord. Med fågelräkningen försöker vi fånga upp det intresset, säger Arvid Löf.

Han jobbar extra på Biotopia, men är även naturvårdskonsult och engagerad ornitolog. På söndagen hjälper han familjer att bygga fågelbon.

– Vi människor har förstört mycket av den naturliga miljön. Det här är ett sätt att ge tillbaka. Många fågelarter minskar med anledning av att de saknar bon, säger Arvid Löf.

På Biotopia är det mycket folk. Barn och vuxna. De tittar på den ständiga utställningen, miljöer uppbyggda med uppstoppade djur. På väggarna finns även stora fotograferier. Uppländska fåglar fotograferade av Annika Rastén. Just i det inre rummet med byggsatser är det lugnare.

– I dag har det inte varit så många här, jag vet inte varför. På lördagen byggde vi 15-20 holkar, berättar Arvid Löf efter lunchtid.

En kort bilresa bort ligger Ekebydalen. Här är fågelsången mindre intensiv, men mer varierad. Petra Ögren erkänner att fågelsång inte är hennes bästa gren. Men att vårsången har börjat. Det är säkert.

– Det är många fåglar som börjat sjunga vårsång. Det började för tre veckor sedan, säger Petra Ögren.

Mildvädret lockar fram vårtonerna. Vi rör oss mot lilla dammen i Ekebydalen. I en dunge göms en glänta med flera fågelmatare. Tillsammans med två andra fågelentusiaster ser Petra Ögren till att det finns mat för de små. Hon lagar gärna egen mat till flygarna, men är noga med att ingredienserna är ekologiska.

Petra Ögrens intresse för fåglar väcktes på senare år. Det är tredje året som hon är med och räknar fåglar vid olika fågelmatare. Själv bor hon i en liten etta. Hon har bara en liten buske utanför fönstret att hänga fågelmat i. I dungen i Ekeby finns gott om plats.

– Att ha fågelräkning handlar om att skapa mer intresse för fåglar och att ha koll på hur många fåglar som vi har vid fågelborden på vintern, säger Petra Ögren som också sitter i styrelsen för Upplands Ornitologiska förening.

I den lilla gläntan ser vi grönfik, talgoxe, blåmes, pilfink och koltrast. En rödhake brukar visa sig, men kommer inte fram. I stället utbrister Petra Ögren:

– Åh, en domherre! Den sjunger så vackert.

Storskogsfåglar som domherrar syns bara i stan när de letar mat. På vägen tillbaka sjunger sidensvansarna.

– Det låter som silverklockor.

Fågelräkning, fågelbon och fågelbilder

Att räkna fåglar vid fågelbon har blivit en återkommande vintertradition. 2006 arrangerades fågelräkningen för första gången. Sveriges Ornitologiska förening samlar in statistiken från vanliga fågelentusiaster ute i landet. I år pågår Vinterfåglar in på knuten från fredag till måndag.

På museet Biotopia kan barn och vuxna bygga bon till fåglar under helgerna till och med 12 februari. Byggsatsen köps till självkostnadspris, därefter borrar och skruvar du ihop fågelboet och sätter sedan upp det hemma.

Fotoutställningen Fåglar i Uppland pågår till 26 mars på Biotopia. Annika Rastén har fotat fåglar i över 20 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!