Värkmediciner kan öka risk för astma
Det finns en koppling mellan astma och läkemedel som innehåller paracetamol, samma ämne som i Alvedon, Panodil och Reliv. Astma är nära tre gånger vanligare bland personer som tar paracetamol minst en gång i veckan än bland mindre flitiga användare.
- Våra resultat ger ytterligare stöd för hypotesen att paracetamol kan öka risken för astma. Det behövs dock mer forskning innan vi kan säkert veta om det rör sig om ett orsakssamband, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Den nya studien omfattar drygt 500 unga vuxna och medelålders kvinnor och män med astma och ungefär lika många jämförelsepersoner i samma åldrar utan astma i 12 europeiska länder, däribland Sverige. Alla genomgick en hälsoundersökning och besvarade en omfattande enkät, som bland annat innehöll frågor om vilka mediciner de använde.
Det visade sig att mer än var åttonde person med astma, men bara var 22:a person utan sjukdomen, tog något läkemedel som innehåller paracetamol minst en gång varje vecka.
Liknande samband mellan frekvent användning av paracetamol och astma har tidigare setts i bland annat ett par stora amerikanska studier.
- En tänkbar förklaring till detta samband skulle kunna vara att paracetamol sänker halten av antioxidanten glutation och därmed också försämrar skyddet mot inflammation i luftrören, säger Christer Janson.
En alternativ förklaring till sambandet skulle kunna vara att många astmatiker använder paracetamol därför att de inte tål mediciner som innehåller ämnet acetylsalicylsyra - till exempel Bamyl, Magnecyl och Treo - och andra så kallade NSAID-läkemedel. Hos ungefär var tionde astmatiker kan sådana mediciner utlösa ett astmaanfall.
- Om detta varit hela förklaringen till att personer med astma använder paracetamol så mycket oftare än andra borde detta å andra sidan återspeglas i motsvarande lägre konsumtion av NSAID-läkemedel bland dem. Men så var inte fallet, säger Christer Janson.
När det gällde användning av andra typer av smärtstillande och febernedsättande mediciner än paracetamol fanns inga statistiskt säkra skillnader mellan kvinnor och män med och utan astma eller ens en tendens till att personer med astma skulle använda mindre av dem.
Är det dags att förse läkemedel som innehåller paracetamol med varningstext om att personer med astma bör vara försiktiga med att använda dem?
- Nej, det är för tidigt. Den här typen av observationsstudier ger sällan något avgörande bevis. Vad som behövs är jämförande kontrollerade undersökningar av olika smärtstillande mediciners verkan vid astma. Undersökningen visar också att vi måste lära oss mer om olika antioxidanters betydelse vid astma, säger Christer Janson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!