Varifrån kom "dödshjälpen"?

Uppsala2009-03-11 00:01
Jag ifrågasätter den dödshjälps­debatt som uppstått i anslutning till händelsen där en läkare misstänks för dråp av ett hjärnskadat spädbarn. Debatten skjuter rejält över - och vid sidan av - målet.

Vad som döljer sig bakom åklagarens misstankar mot läkaren är oklart, varför den juridiska processen tills vidare bör lämnas därhän. ­Men läkaren är inte dömd. Ingen domstol har exempelvis slagit fast att hon är något slags barmhärtighetsdråpare. Och om hon så vore, skulle hon ju ha begått en olaglig och egenmäktig handling som inte överensstämmer vare sig med kollegernas vilja eller med läkares ed, sed och riktlinjer.

Men om det är som hon och hennes kolleger säger, att hon enligt praxis och i samråd med kolleger gett barnet lindrande läkemedel inför avbrott av en livsuppehållande behandling, handlar det faktiskt om normal läkarvård. Och typ av vård­beslut som läkare ständigt tar.

Ändå envisas mängder av yrvakna debattörer med att A) likställa denna behandling med aktiv dödshjälp och förfasa sig, alternativt att B) likställa behandlingen med dödshjälp och ropa "äntligen!", eller att C) ils­ket efterlysa riktlinjer som redan finns.

Riktlinjer för hur man avbryter eller avstår från vård eller livsuppehållande åtgärder finns från Socialstyrelsen, Svenska läkarsällskapet - och praxis. Enligt ett 40-tal läkare, som undertecknat en debattartikel på Brännpunkt i SvD, är rådande etiska riktlinjer tydliga. Detsamma anser den chefsläkare och den professor som UNT intervjuade i tisdagstidningen. Ändå har det uppstått en hätsk debatt. Vice ordföranden i socialutskottet, f d vårdminister Ylva Johansson (S), borde dock snarare attackera sig själv än socialminister Göran Hägglund (KD) med anklagelser om hur dåliga de riktlinjer är som han ärvt efter henne.

Riktlinjer bör självklart ses över ibland. Men i detta fall kan de ändå inte vara hur kategoriska som helst, utan måste lämna utrymme för individuella bedömningar.
Göran Hägglund har sagt att sjukvården är "i livets tjänst". Han avser inte att ta ett enda steg mot att införa dödshjälp i Sverige.

Det är egentligen skrämmande att det behöver sägas. Varje patient måste ha fullt förtroende för att varje läkare alltid gör sitt yttersta för patienten - där utgångspunkten måste vara att hon/han ska leva. Men det är, som sagt, en annan debatt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om