Vilken vård du erbjuds i livets slutskede beror på var i länet du befinner dig. Bor du i Uppsala finns specialistläkare i tjänst dygnet runt. I Östhammar, Heby och Tierp är vården desto sämre.
Skillnaderna när det gäller palliativ vård – vård i livets slutskede – är stora, enligt landstinget i Uppsala län. Ett exempel är den palliativa hemsjukvården för svårt sjuka barn. I Uppsala och Knivsta kan små barn som är allvarligt sjuka få dö hemma, om familjen önskar det. I övriga länet måste man vara över 17 år för att få tillgång till kommunal hemsjukvård. Och då varierar kvalitén på vården beroende på var man bor.
I Uppsala finns ett palliativt sjukvårdsteam med sjuksköterskor och läkare på plats dygnet runt. I Norduppland arbetar teamen bara dagtid. Därefter tar kommunens hemsjukvård över ansvaret.
– Kvällar, nätter och helger är ett problem ute i länet. Det finns inte underlag nog för att ha ett team dygnet runt. I dag försöker man lösa det efter hur närområdet ser ut. Det fungerar men är väldigt sårbart, säger Birgitta Mogård, närvårdsstrateg på landstingets ledningskontor.
För en dryg månad sedan öppnade det nya palliativa centrumet på Genetikvägen i Ultuna. Där har sjukvårdsteamet sin bas, liksom landstingsdrivna hospice med 12 platser för patienter från hela länet och den kommunala vårdavdelningen Omtanken som tar emot Uppsalabor och har 33 platser. Fast några sängar står alltid tomma.
– Vi ska aldrig ha helt fullbelagt. Vi har trygghetsplatser som innebär att patienter kan bo kvar hemma, men kan få en plats direkt när det inte går att vara kvar längre, säger verksamhetschefen Kerstin Murray.
Tanken är att centrumet ska vara motorn i utvecklingen av den palliativa vården för hela länet, bland annat genom forskning och utbildning. Samarbetet mellan kommun och landsting ska stärkas och en ny tjänst med samordningsansvar har tillkommit.
– På sikt ska vi verka för hela Uppsala län. Alla ska ha samma rätt till palliativ vård. Men vi är inte riktigt där än, säger samordnaren Marianne Reggie.
I och med flytten till det nya centrumet förstärktes Uppsalas sjukvårdsteam med nio sjuksköterskor. Nu kan de ta hand om 50 patienter, 10 fler än tidigare. Men behovet är större. Verksamhetschefen Estelle Wolf räknar remisserna som ligger och väntar. Elva stycken.
– Vi har fortfarande en kö. Eftersom sjukhuset vet att vi har fått förstärkning skickar de hit fler patienter. Det är jättesvårt att bedöma och prioritera bland patienterna. Men prio ett är alltid de patienter som vill hem och dö, säger hon.
Sedan teamet kom till 1998 har verksamheten successivt växt. Där arbetar förutom läkare och sjuksköterskor även en kurator, sjukgymnast och arbetsterapeut. Personomsättningen är extremt låg och sammanhållningen är stark.
– Det är varm och generös stämning. Arbetet kan vara tungt, men vi pratar mycket med varandra om det som är svårt, säger sjuksköterskan Ingrid Nilsson som har varit med sedan starten.
Hon packar vant den gula ryggsäcken och styr bilen mot Sävja. Där väntar Maj-Britt Karlsson. För två år sedan fick hon reda på att hon har av en ovanlig form av cancer. Hon har opererats flera gånger och är i perioder så dålig att hon behöver dropp. Sjukvårdsteamet har tagit hand om henne i snart ett år.
– Jag längtade hem så jag höll på att bli tokig. Men hade det inte varit för sjukvårdsteamet, hade jag aldrig fått lämna sjukhuset. Det är fantastiskt att det går att ordna så här bra, säger hon.