Varierande skördar i Uppland

Det varierade sommarvädret har gett varierade skördar. Höstsådden som tål torka har klarat sig bra, medan vårsådden som är mer känslig ser ut att bli mindre, med sämre kvalitet.

Foto:

Uppsala2007-08-09 00:01
- Jag räknar med att kunna få in 80 procent av vårsådden. Den har helt enkelt inte klarat torkan. De skurar som varit har inte blött ned så mycket som vi hade önskat, säger Lars Vallgårda, lantbrukare på gården Lilla Vallskog, utanför Uppsala.
Vetefälten i honungsgul ton breder ut sig som ett gungande hav utanför Lilla Vallskogs gårdsplan. Men innan den här dagen är slut ska åkern vara tröskad och 300 av totalt 1500 ton vetekorn på väg in i ladan för att torkas. Lars Vallgårda och hans två anställda jobbar tuffa tolvtimmars arbetspass varje dag under augusti. Ibland även på nätterna.
- Håller det fina vädret i sig resten av månaden, kommer vi att vara klara med all skörd innan augusti är slut, säger han.
Förutom vete ska också raps, råg och havre från både vår och höst skördas. Helst ska allt in på samma gång.
- Det är mycket pengar som står på spel. Vi är beroende av vädret, men kan samtidigt inte råda över det, säger Lars och blickar kisande upp mot himlen där några oroväckande mörka moln slutit upp.

Enligt Mona Nordberg, regionchef på Lantbrukarnas riksförbund, går det inte att säga något generellt om skördeläget i Uppland just nu.
- Sommarens regnskurar har varit väldigt lokala och hur skördenivån, det vill säga storleken på kornen, ser ut varierar. På min egen familjs lantbruk i Knivsta har det regnat alldeles för lite. Hur det ser ut i Norduppland vet vi inte. De har inte börjat skörda än, säger hon.
De senaste åren har det uppländska klimatet varit gynnsamt för bönderna. Somrarna har, liksom höstarna varit varma. Sommarens skyfall i södra Sverige och torkan i Europa har dessutom pressat upp priserna på spannmål som på den så kallade spannmålsbörsen, ökar i värde för varje dag. Normalt säljs ett kilo vete för cirka 1,50 kronor. Nu ligger priset på 1,80 kronor.
- Vi börjar få ett lika gynnsamt klimat här som det var i Skåne förut. Förutom skörden gynnar det också oss energimässigt eftersom vi inte behöver lika mycket bränsle för att torka säden, säger Lars.

Matthias Schenström, spannmålsmäklare på Lantmännen bekräftar det gynnsamma läget för de svenska bönder som lyckats få en bra skörd.
- Bönderna kommer att få bra betalt för samtliga grödor i år eftersom efterfrågan är så stor i Europa, säger han.
Enligt de skördeanalyser som Lantmännen hittills gjort ser också kvaliteten på spannmålen ut att hålla måttet. Lantmännen testar bland annat vetets proteinhalt och bakduglighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om