Varierande beredskap inför nya influensan
Beredskap och planering varierar hos olika Uppsalaföretag. Hos Upplands Lokaltrafik, UL, går planeringen nu in i ett intensivt skede.
Busschauffören Marinko Dodik oroar sig inte över den nya influensan.
Foto: Rolf Hamilton
UNT har tidigare berättat om att Uppsala kommun har en beredskapssamordnare för räddningstjänsten som bland annat kan hjälpa till med att göra prioriteringar på arbetsplatserna och ringa in vikarier om många i viktiga funktioner blir sjuka. Och på Livsmedelsverket och Läkemedelsverket tror man att man kommer att klara verksamheten vid ett epidemiskt utbrott med omplaceringar av personal och att många kan jobba hemifrån om de bara blir lite sjuka. Radio Upplands sändningar kommer att fortsätta, kanske med samarbete med andra kanaler om många av kanalens egen personal insjuknar.
Busschauffören Marinko Dodik har precis kommit tillbaka efter semestern. Just denna eftermiddag ska han köra 111:ans buss och vi får följa med en bit.
- Nej, jag är inte rädd för svininfluensan, säger han.
-Det handlar om att tvätta händerna ofta och ha bra hygien, då ska man nog klara sig. Vid nästan varje ändhållplats finns toaletter med rinnande vatten och tvål för oss chaufförer så att man kan tvätta händerna, berättar Marinko Dodik.
Han hoppas nu på att han och hans kolleger ska få vaccinera sig på företagshälsovården. Tidigare år har hans arbetsgivare erbjudit gratis vaccination mot influensa och han har nappat på det. Under sina 11 år som busschaufför har han faktiskt inte varit sjuk någon gång.
- När någon passagerare löser biljett och nyser rakt på mig vill jag gärna öppna fönstret och vädra ut, men det har bara hänt ett par gånger under alla mina år. Passagerarna är civiliserade människor, säger Marinko Dodik och ler.
Bland hans passagerare denna dag märks inte någon större oro över influensasmitta.
- Jag har knappt tänkt alls på det och jag tänker nog fortsätta att åka buss, säger jessica Torstensson.
De båda studenterna Anni Gukasian och Maryan Hussein säger att de inte har något val, de måste åka buss för att ta sig till och från sina skolor, oavsett eventuell influensasmitta.
Nu sker ju busstrafiken i Uppsala ovan mark och passagerarna står och väntar på busshållplatser utomhus. Detta till skillnad från exempelvis Londons tunnelbana. London är en av de mest influensadrabbade av Europas storstäder och myndigheterna där tror att tunnelbanan är en plats där människor packas tätt och många blir smittade.
Upplands Lokaltrafiks planering inför en eventuell influensaepidemi inleddes redan inför sommaren, men nu går planerna in i ett mer intensivt skede.
- I vår pandemiplanering är vi en bra bit på väg. Men busschaufförerna är inte anställda hos Upplands Lokaltrafik utan vi handlar upp dem från andra företag. När det till exempel gäller stadstrafiken kommer chaufförerna från Gamla Uppsalabuss. När och om chaufförerna ska vaccineras avgör därför dessa bolag, säger Sture Jonsson, informationschef på UL.
- UL:s planering handlar om hur vi ska styra trafiken om det blir ett stort utbrott av influensa, vilka linjer och turer som ska prioriteras. Vår främsta prioritet är att sjukvårdspersonal i hela länet ska kunna ta sig till jobbet, säger han.
Planeringen är gjord för flera olika nivåer, om det blir 25, 50 eller 75 procent av förarna som blir sjuka. Och blir det många sjuka över huvud taget så åker allt färre buss och det får UL också anpassa sig till. det kan exempelvis hända att turerna blir färre på vissa sträckor.
ULs planering sker i samverkan med sjukhusen i länet, både när det gäller länstrafik och stadstrafik då många sjukhusanställda pendlar. Turerna samordnas egentligen redan nu i viss mån med när byten av arbetsskiften sker.
Några ansiktsmasker till busschaufförerna blir det inte. Under en kurs för en smittskyddsläkare informerades anställda på UL om att ett sådant skydd har en begränsad effekt. Bäraren tenderar nämligen att röra sig mycket runt den, det vill säga runt näsa och mun, och det är inte bra när det gäller smitta.
- Vi fick veta att det är mer effektivt mot smitta att tvätta händerna ofta och att man ska undvika att ta med fingrarna i mun och näsområdet i ansiktet, säger Sture Jonsson.
Precis som hos flera andra samhällsnyttiga företag kommer UL att få en viss kvot med antivirusmedicin som ska ges till personal i nyckelpositioner. Men den prioriteringen, vilka personer det kan röra sig om, finns kvar att göra i det fortsatta planeringsarbetet.
- Förhoppningsvis sker vår planering i onödan. Men å andra sidan vill vi inte hamna i en situation där vi säger att detta skulle aldrig ha hänt om vi hade planerat bättre, säger Sture Jonsson.
GE Healthcare är Uppsalas största privata arbetsgivare med ungefär 1200 anställda.
- Vi har en löpande affärsplanering hela tiden baserad på vad kunderna beställer och vår kapacitet att genomföra arbetet. Därför kan vi anpassa verksamheten snabbt till en influensaepidemi. Just nu undersöker vi också olika erbjudanden som vi fått om att vaccinera vår personal via vår företagshälsovård, berättar Bo Lundström, vd för GE Healthcare.
Skulle det bli ett läge med många anställda som är sjuka kan den övriga personalen flyttas om tillfälligt. Personalen har också informerats om vikten av god handhygien och att de ska prata med arbetsledningen så fort de skulle känna av några symtom. Tillfälliga lösningar kan då användas, som att de till exempel kan arbeta hemma i stället.
- Någon större oro bland de anställda kan jag inte märka. Däremot är det en del kundbolag och pressen som undrar över vår beredskap, säger Bo Lundström.
På varuhuset Åhléns i Uppsala hoppas man helt enkelt att det inte blir någon epidemi, några speciella åtgärder inför just denna höst har inte vidtagits.
- Men i våras, när vinterkräksjukan härjade, installerade vi hållare med handsprit på alla personaltoaletter och vid alla kassor. Dessutom städar vi alltid och håller snyggt, berättar Niklas Tolstoy som är varuhuschef på Åhléns i Uppsala.
- Vi har en del studenter som annars arbetar på helgerna som vi kanske kan anställa som sjukvikarier om många skulle bli sjuka. Men jag hoppas att det helt enkelt inte blir någon epidemi, säger han.
Vaccin är i alla fall beställt som ska täcka behovet hos hela svenska befolkningen och vaccinationerna beräknas dra i gång under månadsskiftet september oktober på vårdcentraler, barnavårds- och mödravårdscentraler, privata vaccinationsbyråer och inom företagshälsovården.
Tills vidare vi kanske kan följa uppmaningen om att tvätta händerna och kanske också komplettera med Marinko Dodiks kur från sitt förra hemland Kroatien:
- Varje morgon dricker jag ett par deciliter kranvatten som jag pressat ned en halv citron i och så sväljer jag en sked honung. Det mår jag jättebra på, säger han och rattar vidare sin buss mot Storvreta.
FAKTA
Den nya influensan A (H1N1)
Kallades för svininfluensan under våren, men det har numera övergivits. Symtomen är som vid många influensor feber, torrhosta, halsont, ont i kroppen, huvudvärk, frossa, snuva och trötthet. Vissa får också diarré.
För de allra flesta är det en ofarlig men ibland obehaglig sjukdom. Symtomen kan gå över på några dagar men några kan bli allvarligt sjuka. Därför är det viktigt att hindra smittspridning.
*Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Med handsprit får du bort ännu mer influensavirus.
*Hosta och nys i armvecket i stället för i händerna eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.
*Stanna hemma om du är sjuk. Kontakta sjukvården per telefon i stället för att gå direkt till väntrum.
Mer information finns på www.1177.se och www.krisinformation.se.
Källa: Socialstyrelsen
Den nya influensan A (H1N1)
Kallades för svininfluensan under våren, men det har numera övergivits. Symtomen är som vid många influensor feber, torrhosta, halsont, ont i kroppen, huvudvärk, frossa, snuva och trötthet. Vissa får också diarré.
För de allra flesta är det en ofarlig men ibland obehaglig sjukdom. Symtomen kan gå över på några dagar men några kan bli allvarligt sjuka. Därför är det viktigt att hindra smittspridning.
*Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Med handsprit får du bort ännu mer influensavirus.
*Hosta och nys i armvecket i stället för i händerna eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.
*Stanna hemma om du är sjuk. Kontakta sjukvården per telefon i stället för att gå direkt till väntrum.
Mer information finns på www.1177.se och www.krisinformation.se.
Källa: Socialstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!