Variation i järnålderns hästfärger

Järnålderns invånare i Sverige gillade variation när det gällde färgteckningen hos sina hästar. Svart, brun och fux var även då vanliga hästfärger, men det fanns också vita hästar med bruna eller rödbruna fläckar.

Skinfaxe.var Ljusalven Dags springare, här skildrad av 1800-talskonstnären Peter Nicolai Arbo, och är en av många hästar som beskrivs i Eddan. Skinfaxe betyder ?han med den lysande manen?. Inget av de analyserade benen från 38 verkliga hästar från järnåldern innehöll dock någon mutation för gulaktig färgteckning.

Skinfaxe.var Ljusalven Dags springare, här skildrad av 1800-talskonstnären Peter Nicolai Arbo, och är en av många hästar som beskrivs i Eddan. Skinfaxe betyder ?han med den lysande manen?. Inget av de analyserade benen från 38 verkliga hästar från järnåldern innehöll dock någon mutation för gulaktig färgteckning.

Foto:

Uppsala2012-01-22 14:03

Det visar forskare vid Uppsala universitet och Stockholms universitet i en ny studie, som med hjälp av avancerad genetisk arkeologi undersökt färgteckningen hos forntida hästar. Studien publiceras i nätupplagan av facktidskriften Annals of Anatomy.
– Under flera hundra år och på geografiskt och kulturellt väl separerade platser tycks man ha föredragit variation i färgteckningen framför någon enda enskild färg hos sina hästar. Variationen var dock inte så stor som den som beskrivs hos hästarna i verseposet Eddan, säger docent Anders Götherström vid Evolutionsbiologiskt centrum.

I studien har forskarna analyserat 1 000 till 1 500 år gamla benrester från 38 hästar som arkeologer grävt fram från offerplatsen Skedemosse på Öland och Ultuna och Valsgärde i Uppland. I benen från 26 av hästarna lyckades de utvinna tillräckliga mängder bevarat, analyserbart dna.

I dag vet man vilka mutationer i dna-spiralen som ger upphov till de vanligaste färgteckningarna hos hästar.

Analyserna visar att de tre grundfärgerna svart, brun och fux var ungefär lika vanliga på Öland som i Uppland och från både Skedemosse och Ultuna finns fynd från hästar som haft så kallad tobianofärgning, med stora bruna eller rödbruna färgpartier mot en vit botten.
– Hos några hittade vi också arvsanlaget för silverfärgning. Dessa hästar var dock inte silverfärgade eftersom arvsanlaget måste finnas i dubbel uppsättning för att slå igenom. Men troligtvis fanns silverfärgade hästar i Sverige under järnåldern, säger Anders Götherström.

Det saknas bilder i färg från järnåldern av hästar, men både i verseposet Eddan och i de isländska sagorna finns en del beskrivningar av både gudars och människors hästar. Odins häst Sleipner till exempel var grå och andra gudar hade guld- och silverfärgade hästar.
– I vårt material hittar vi dock inga mutationer för vare sig isabel eller cremellogul färgteckning som beskrivs i Eddan. Våra fynd stämmer bättre med de mer realistiska beskrivningarna av hästar i de isländska sagorna, säger Anders Götherström.

Samtidigt påpekar han att studien inte ger en exakt bild av järnålderns hästar.
– De flesta mutationer för hur de tre grundfärgerna fux, svart och brun späds ut, bryts upp eller på andra sätt modifieras är ännu inte kända, säger Anders Götherström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!