Varför mår man dåligt?
Fråga & Svar: Anna Kåver är legitimerad psykolog och psykoterapeut som har jobbat mycket med psykiska problem hos unga människor. Här svarar hon på våra frågor.
- Det kan finnas många olika anledningar och faktorer. Dels kan det bero på miljön och omgivningen och hur ens livssituation ser ut. Dels föds vi till världen med olika temperament. En del av oss är lite mer sårbara och känsliga medan andra är mer hårdhudade och terränggående. Slutligen kan vi ha tvingats uppleva svåra saker som exempelvis mobbing eller övergrepp som påverkar hur vi mår långt efteråt.
Ibland mår man dåligt, fast man egentligen inte borde. Vad beror det på?
- Man kan må dåligt även om man utifrån sett tycker att det inte finns någon anledning. Man kanske har bra föräldrar med god ekonomi och kompisar, men ändå har man en smygande känsla av att vara konstig eller avvikande. Ibland känns det som att man håller på att bli galen men så är det inte, det är bara att man som ung kanske aldrig har varit med om det förut så man vet inte att det kan kännas så.
Är det vanligt med ångest och depressioner?
- Ja, det är vanligt. Många ungdomar mår rejält dåligt ibland. Det är tufft att vara tonåring. Man har så många valmöjligheter och så förväntas man välja aktivt och veta vem man är och vad man vill. Då kan man känna en väldig press, både från sig själv och från andra. Sen har man oftast inte varit med om att må dåligt förut och har inte den erfarenheten att man kan få hjälp och göra så att det faktiskt går över.
Går det över då?
- Ja, det gör det för det mesta. Att må dåligt är en känsla som har en början och ett slut och det ska man påminna sig om när det känns jobbigt. Det går alltid över. Det kan komma tillbaka, men det går att ta sig upp igen, att komma ur det.
Vad ska man göra när man mår dåligt och har ångest eller känner sig deppig?
- Prata om det! Det är bra att försöka sätta ord på vad man känner och berätta det för någon annan. Går det inte att prata med mamma och pappa så kanske det finns någon annan vuxen som man känner att man kan prata med och som man litar på. Det är bra att prata med en vuxen eftersom de har varit med om mer och har mer erfarenheter från livet. Annars kan man prata med en kompis som man litar på.
Men om man inte har någon att prata med?- Då kan man försöka att skriva ned sina känslor för att få lite distans till dem. Och läsa om andras upplevelser för att veta att man inte är ensam om att känna så. Det finns många böcker man kan låna eller köpa där det står mycket om andras erfarenheter. Man kan också vända sig till skolsköterskan för att få råd och stöd.
Och om det inte hjälper?
- Om det inte går över och man har problem som man inte kan hantera, till exempel om man får panikattacker, självmordstankar eller inte kan äta eller sova, ska man söka professionell hjälp. Här i Uppsala kan man till exempel kontakta Ungdomsmottagningen eller bup (barn- och ungdomspsykiatrin). På en del ställen kan man också vara anonym om man vill.
Vad gör man om man märker att en kompis mår dåligt?
- Jag tycker att man ska försöka närma sig och visa att man är villig att finnas till hands, lyssna och stötta. Det är en svår balansgång för man riskerar att bli avsnoppad, men då kanske man inte ska ge sig för lätt. Det är inte alltid så lätt att börja prata om det om den andre är lite avvisande, men då kan man i stället föreslå saker att göra. Gå på bio eller ta en fika för att visa att man bryr sig och att man vill ses.
Annas tips till dig som mår dåligt:
- Påminn dig själv om att du inte är ensam om att må dåligt.
- Försök att äta regelbundet även om du inte känner dig hungrig.
- Slarva inte med sömnen. Trötthet och hunger gör en känsligare och mer sårbar.
- Prata med någon om hur du mår eller skriv ned för dig själv vad du känner.
- Skriv en lista över sådant du tyckte var roligt att göra när du mådde bra. Tvinga dig själv att göra de sakerna även om du inte har lust.
- Sök professionell hjälp - det går att göra något åt dina problem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!