Varför firar vi midsommar?
Sill, Små grodorna, jordgubbstårta och blomsterkransar. Så firar vi midsommar i Sverige. Men hur gör de i resten av världen? Och varför firar man midsommar egentligen?
Foto: Arkiv
Vi vet i alla fall att midsommar firas både på grund av sommarsolståndet (årets längsta dag) och för att det är Johannes Döparens födelsedag. Johannes var en profet som införde traditionen att döpa människor. I Bibeln står att han föddes sex månader före Jesus (som ju föddes på juldagen), det vill säga någon gång runt midsommar.
Fram till 1950-talet firade man alltid midsommar på Johannes-dagen, den 24 juni. Men nuförtiden är alltid midsommarafton på en fredag och då kan det variera från den 20 till 26 juni.
Förr i tiden trodde man att växter, blommor och vatten fick magisk kraft under årets kortaste natt. Då samlade man in läkeväxter för resten av året, men man fick akta sig för troll, som sades vara extra aktiva samma natt.
Vem ska du gifta dig med?
Vid midsommar kan man, enligt traditionen, få reda på vem man ska gifta sig med i framtiden.
Gör så här: Plocka sju olika sorters blommor. Lägg dem under kudden. Sov, och dröm om din blivande man/fru.
OBS! Du måste vara knäpptyst från att du plockar den första blomman tills du somnar, annars fungerar det inte.
I Portugal...
... firar man med stort kalas. Folk går omkring på gatorna och slår varandra i huvudet med vitlöksflätor eller uppblåsbara hammare. Det sägs nämligen att Johannes Döparen var en slarver som ung och att folk slog honom i huvudet för att få tillbaka honom till "den rätta stigen".
Norrmännen...
... har en märklig tradition där folk gifter sig på låtsas. Och i Rumänien väljs en flicka ut att vara brud för kvällen. Hon får vita kläder och en krans på huvudet. Sedan dansar de andra barnen runt henne.
Eldigt firande
Många länder har eld som midsommartradition. Danskarna har oftast sina bål på stranden och ibland sätter de en häxa av halm i mitten för att skrämma bort ondska. I Estland sägs det att om man inte bränner bål så bjuder man in ondskan till sitt hem. Och det vill man ju inte...
Visste du att...
... ordet maj kommer från uttrycket "att maja", som betyder "att pryda med löv". Att vissa säger majstång i stället för midsommarstång är alltså inte så konstigt. Majstång betyder ju lövprydd stång.
... ordet maj kommer från uttrycket "att maja", som betyder "att pryda med löv". Att vissa säger majstång i stället för midsommarstång är alltså inte så konstigt. Majstång betyder ju lövprydd stång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!