"Vakna!" Du är i Skyttorp", står det på en skylt invid rälsen just före Skyttorps station. Men den som händelsevis vaknar här hade nog helst sovit sig förbi. Om man inte är intresserad av slitna industrilokaler och skjul förstås. För förutom de fina gamla stationshusen är det vad som möter besökaren.
Från ett garage i den gamla industrifastigheten intill spåret kommer djupa motorljud. Här baxas en Mercedes in för vintervila. Ägaren till både Mercan och lokalen heter Patrik "Putte" Stark. Han vände sig för ett år sedan till kommunalrådet Erik Pelling (S) och frågade om möjligheten att få riva lokalen och bygga bostäder i stället. Läget är attraktivt, en minut från Upptåget. Och det går lika fort till Uppsala city som det gör från Eriksberg eller Gottsunda, påpekar "Putte" Stark.
– Jag har inte ens fått svar, säger han.
Den stora bristen i dag i Skyttorp är att det saknas en livsmedelsbutik. Den närmaste finns i Vattholma.
– Det behövs mer bostäder här för att det ska bära sig med en affär, men för att få fler att vilja bo här krävs en affär, säger Putte Stark och ber kompisen Johnny Larsson hämta den stora, blå domkraften så att de sedan kan lyfta bilen in på sin rätta plats inne i garaget.
Men saker är på gång. Allra närmast stationen på östra sida rälsen ligger Kyrkans hus i en stor kåk. Här arbetar församlingsassistenten Emmeli Andersson, som kallar sig för "en riktig inföding". Sammanhållningen i bygden är bra, det finns ett engagemang och omgivningarna är fina, säger hon som aldrig känt något behov av att flytta. Men centrala Skyttorp är inte vackert.
– Det är bara att erkänna, det ser inte kul ut här.
Om precis ett år kommer dock något ha hänt, då ska villan där Kyrkans hus finns ha byggts om och fått en påbyggnad i form av ett kapell, berättar prästen Kristina Lockner, och visar en skiss.
– Vi hoppas att det ska bli en energikick för orten.
Vid ett tänt ljus och i varsin fåtölj inne på kontoret resonerar de om vad Skyttorp egentligen är för slags ort, och landar i att det är en trygg by med visst "go" i, och att det forna arbetarsamhället ändrat karaktär. I dag har många med akademisk bakgrund flyttat hit ut. Förklaringen är Upptåget.
– Den förbindelsen är ju superbra, säger Emmeli Andersson.
Vintermörkret sänker sig och i villaområdet på västa sidan rälsen håller Anna Eriksson på att tända facklor på gården. Här ska det vara julfest för barnen som har henne eller kollegan Jessika Larsson som dagmamma. Även de beklagar hur tråkigt det ser ut runt stationen. Anna Eriksson vet vad som behöver göras, industrilokalerna borde rivas och ersättas med bostäder.
– Så att det blir ännu fler barn i Skyttorp, och att vi kan få en egen affär.