Videon är inte längre tillgänglig
En klass1-varning innebär en varning för höga flöden som kan medföra vissa risker för allmänheten och också störningar för en del samhällsfunktioner.
Simon Eriksson, hydrolog på SMHI, tonar ner riskerna. En klass 1-varning, den lägsta graden av varningar för vattenflöden.
– I genomsnitt är det vattenflöden som vi ger en klass 1-varning vartannat år. Eftersom det inte har varit några större snömängder i år, och inte heller väntas just några regnmängder så kommer det sannolikt inte att bli några större problem, sade Simon Eriksson.
En klass 2-varning för ”mycket höga flöden”, skulle ha inneburit översvämningar på utsatta ställen. I snitt uppstår det sådana problem vid vårfloden vart tionde år.
Men att det är vårflod i Fyrisån rådet det inget tvivel om. Även om Vattholmabor tar årets flöden med upphöjt lugn även om det brusar ordentligt i ån som rinner genom bruksområdet och ned förbi Hammardammen, så har fälten runt ån i höjd med Storvreta täckts av vatten.
Fyrisåns vanliga fåra syns som ett blått band mellan vattenspeglarna där gräs och ibland buskar sticker upp, och fälten längs ån är översvämmade så långt ögat når om man har Vattholmaåsen som utsiktspunkt.
Värre ser det ut vid bron över väg 290 några kilometer längre söderut. Där står träden med fötterna i vatten, och ett staket har nästan försvunnit under vattenytan.
Inne i Uppsala har Fyrisån blivit märkbart rikare på vatten, men det tycks inte vara någon fara för allvarliga översvämningar.