Våren hälsades i Gamla Uppsala
Ett 70-tal personer fanns på plats när Sveriges Asatrosamfund på påskdagen hälsade in våren under det traditionsenliga vårblotet vid Gamla Uppsala Högar.
Foto: Pelle Johansson
- Egentligen vill vi lägga blotet så nära vårdagjämningen som möjligt, men det är inte alltid så lätt att få ihop det just då när många är upptagna och bortresta, förklarade Rikard Zetterqvist, en av de närvarande entusiasterna.
Människor i alla åldrar hade slutit upp till Tingshögen. Till tonerna av trummor och blåsinstrument samlades de i en stor cirkel och fick under välkomsthälsningen från samfundets så kallade rådsgode, Per "Skalle-Per" Lundberg, höra om blotets olika delar. Enligt traditionen inleds det med en rituell tvagning, ett slags rengöringsprocess för att kunna träda in i den heliga riten på rätt sätt.
- Hör upp, vi är samlade för blot, manar "Skalle-Per" som därefter kallade till blotsfrid för alla närvarande.
Sedan hälsades naturens makter i de fyra väderstrecken, marken och himlen in under ledning av Sylvia Hild, rådsgydja i Sveriges Asatrosamfund. Även flera av de viktiga gudarna och gudinnorna - Tor, Ull, Frej och Freja - åkallades.
Ett viktigt moment i blotet utgörs av offerriten, då alla får komma fram och lägga sina gåvor i cirkelns mitt. Frukt, bröd, säd och andra offergåvor placeras omsorgsfullt kring pinnar med rökelse som är nedstuckna i marken.
- Det här är ett slags rening av själen, då man kastar bort vintern och träder in i våren. En positiv, livsgörande dag, sade Rikard Zetterqvist om vårblotet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!