Men gränsen mellan fiktion och verklighet har börjat suddas ut. Nu har forskare vid Uppsala universitet lämnat sitt bidrag till den nya robottekniken.
Forskarna Zhigang Wu och Shi Cheng möter oss i receptionen på Ångströmlaboratoriet. Den förstnämnda visar stolt upp en rektangulär silikonbit, ungefär tio gånger fem centimeter stor, med en metallplatta i. Han säger att det är en trådlös sensor. Den lilla biten ser inte särskilt märkvärdig ut, men enligt de två forskarna kan den vara mer eller mindre banbrytande för hur vi använder elektronisk teknik i framtiden.
– Det här är totalt annorlunda jämfört med all annan elektronik, säger Zhigang Wu.
Shi Cheng tillägger att det går att dra paralleller mellan deras forskning och de första Terminator-filmerna med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen.
De båda forskarna beskriver entusiastiskt tekniken kring den lilla, men ändå stora uppfinningen och det är inte alltid lätt att hänga med. Den trådlösa sensorn ska fästas på kroppen. Genom signaler som skickas från sensorn till en mottagare är det tänkt att man ska kunna mäta bland annat puls, kroppstemperatur och kroppsrörelser. Vad som gör den unik är att den kan vridas, töjas och sträckas utan att tappa kontakt med sin mottagare. På så sätt kan den bättre följa kroppens rörelser och kurvor.
– Dagens utrustning är oftast obekväm och stel. Med den här kommer man att kunna vara hemma samtidigt som sjukhuset har uppsikt över din hälsa. Den skulle kunna kontrollera vilka mediciner du behöver ta och när du ska ta dem, säger Shi Cheng.
Zhigang Wu berättar att teknikföretag i Europa har intresserat sig för deras forskning, sett ur ett hälsomedicinskt perspektiv. I Japan och USA finns det också ett intresse, men då handlar det i större utsträckning om utvecklingen av robotteknik. Silikonuppfinningen skulle till exempel tack vare sin flexibilitet kunna användas som ett elektroniskt robotskinn, som både kan skicka och registrera signaler. Forskarna säger även att det rent teoretiskt skulle vara möjligt att genom sensorn stimulera robotens delar till rörelse.
För en annan låter det som science fiction, men för forskarna är det mesta möjligt. Och hur var det nu med att deras forskningsresultat kunde jämföras med Terminator-filmerna?
– Det är väl lite överdrivet. Vi tar dock inte ansvar om det här skulle kunna leda till uppfinnandet av en mördarrobot, säger Shi Cheng och skrattar.