Vårdsätrastenen är föreningens ögonsten
En runsten, en kärlekshälsning på sanskrit, en före detta utflyktsplats för Uppsalas kulturelit samt två enar som är minst 180 år gamla. Waerdsaetra och Gutasunds hembygdsförening lyfter fram och värnar allt från natur till kultur inom sitt geografiska område.
Kersti Ståhlberg, Margareta Ingelman, Ingrid Bengtsson, Britta Lind, Kerstin Forss och Erik Forss i Wardsaetra och Gutasunds hembygdsförening.
Foto: Oscar Segerström
- Runstenen vid Lövängsvägen är vår symbol. Runverket fyller i färgen på inskriptionen, men vi tvättar den och röjer sly runt den. Samma sak gör vi med den inristning i sanskrit som går att se från Gullvivevägen, en kärlekshälsning är det, som en professor gjorde på 1800-talet, berättar Kerstin Forss.
Föreningen planerar också att ytterligare visa upp den plats där det stått ett lusthus vid namn Lurbo tempel, en plats där Uppsalas kulturelit på 1800-talet samlades med kulturpersonligheten Malla Silfverstolpe i spetsen. Nu finns där en bänk, men föreningen hoppas också få dit en informationsskylt.
Stolt berättar Kerstin Forss också att åkern bakom Runstenen på Lövängsvägen förmodligen är det som Carl von Linné på 1700-talet kallade Floras eden. Åkern var slutpunkt för den första vårvandring som lärjungarna och Linné gjorde varje år i jakt på nya arter.
Helst skulle föreningen se att åkern fredades på något sätt, men planer på att bygga kolonistugeområde har funnits.
- Vi är ju rätt så inriktade på natur. Vårdsätra naturpark, Vårdsätra skog och Hågadalen-Nåsten ligger inom vårt område. Vi brukar dra nytta av dem som bor här och deras kunskap. Till exempel hittade vi en fladdermusspecialist som kunde ta med oss på vandring. Det var väldigt populärt, säger hon.
En annan uppgift som Kerstin Forss sett ut till sin är att förmedla områdets riktiga namn till omvärlden. Vårdsätra är det inte. Inte heller Gottsunda gipen. Södra Gottsunda ska det vara.
- Det är här som Gottsunda - Gutasund, låg från början, inte där Gottsunda ligger i dag. Jag ringer alltid till mäklare när jag ser att de inte använder rätt namn i sina annonser.
Vad är det så som får kärntruppen i hembygdsföreningen att engagera sig så?
- Det har ju ändå bott människor här i 1 000 år. Det är ett av de äldsta bebyggda områdena i hela Uppsala. Det tycker jag är spännande att förmedla, säger Kerstin Forss som var en av dem som startade Waerdsaetra Gutasunds hembygdsförening för tio år sedan.
Vad det står på den 1 000 år gamla runstenen? Torgisl och Gisl läto resa denna stenen efter Sven, sin fader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!