Personalen kommer i stället att organiseras i mobila team som dag- och kvällstid kommer att kunna besöka psykosvårdens patienter i behov av nära vårdkontakter i deras hem.
Det är avdelning 114 i Kronparksgården, som enligt ett förslag som personal och fackförbund informerades om i fredags, som kommer att stängas helt 9 januari. Eftersom inga patienter läggs in där över jul- och nyårshelgerna kommer avdelningen att vara stängd för patienter från 23 december.
Inga Nigam är sektionschef för psykosvården. Enligt henne är stängningen både ett sätt att spara pengar och att förändra och förbättra vården för berörda patienter:
– Med mobila team kan vi ge stöd åt flera patienter än vad de nio platserna på avdelning 114 medger, och det är en vinst med förslaget. Men stängningen är samtidigt ett förslag som lagts för att få budgeten 2017 att gå ihop, säger Inga Nigam.
Kronparksgården där avdelning 114 finns kan disponeras av landstinget och psykiatrin fram till 2019, men man väljer att göra om avdelningen till en mobil verksamhet.
– Det innebär att de nio heldygnsplatser som finns där inte längre blir tillgängliga, men i vårt förslag ska fyra platser öronmärkas förmellanvårdspatienter vid avdelning 1 som finns på Psykiatrins hus, säger Inga Nigam.
Hon betonar att ett annat arbetssätt inte bara gör det möjligt att nå flera patienter på uppdrag från psykosöppenvården, utan att det också för många kan vara positivt att slippa läggas in på en vårdavdelning och i stället få stöd och hjälp i det egna hemmet.
Om öppenvården eller mobilteamet bedömer att patienten behöver läggas in kan de initiera direktinläggning på någon av de fyra vårdplatser som ska finnas tillgängliga på avdelning 1.
Enligt Kristina Eriksson, styrelseledamot i Vårdförbundet Uppsala fick man där en första information om förslaget i fredags, samma dag som information också lämnades till personalen på avdelningen.
– Arbetsgivaren har kallat till ett möte 29 november för att skaffa underlag till en risk- och konsekvensanalys. Vi har ännu inte se över vilka konsekvenser förslaget kan få för våra medlemmar, säger Kristina Eriksson.
Övergången från heldygnsvård på avdelning 114 till mobila vårdteam i tjänst dagar och kvällar kan enligt Inga Nigam komma att påverka antalet anställda.
– Vi kommer att behandla förslaget i flera instanser, först i psykiatrisamverkansgruppen och därefter också i en så kallad samo-förhandling. Beslut fattas av sjukhusdirektören.