För personalgruppen på avdelning 2A i Psykiatrins hus, som arbetar med denna grupp patienter med BPSD-problematik (Beteendemässiga och psykiska symtom vid demenssjukdom), är oron stor efter beskedet.
- Vi oroar oss över var dessa patienter ska hamna. Det är varken lätt för anhöriga eller för boendepersonal att handskas med den här typen av patienter som kan vara både aggressiva och våldsamma, säger skötare Petra Andersson.
Orsaken till att landstinget drar ned på sammanlagt 11 vårdplatser inom vuxen- och äldrepsykiatrin är att barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ska flytta in i Psykiatrins hus under nästa år. Detta är en följd av att deras nuvarande hus på området ska rivas då Akademiska sjukhuset ska genomgå en omfattande upprustning.
Flera i personalgruppen på avdelning 2A har arbetat ihop i över 30 år och de menar att deras specialistkompetens och gruppdynamik gynnar patientgruppen. Några av skötarna ska fortsätta att arbeta med äldrepsykiatrisk slutenvård, men de flesta hamnar på andra avdelningar inom Psykiatrins hus.
- Ledningen splittrar vår samlade kompetens i en handvändning och det kommer ta väldigt lång tid att bygga upp den igen. Det blir allt fler äldre i samhället, vilket innebär att fler människor kommer att drabbas av BPSD-problematik, så vår samlade kompetens behövs, säger skötaren Karin Perbjörs Olsson.
Omstruktureringen innebär en förstärkning av resurser till den äldrepsykiatriska öppenvården, som ska flyttas från Psykiatrins hus till Kronparken. Där kommer man framöver att arbeta mer med mobila team av sjuksköterskor, psykologer och läkare som ska besöka äldre med psykiatriska besvär i hemmen och på boenden, för att förebygga att de läggs in på slutenvård.
- Äldrepsykiatrin kommer att få tillskott av resurser och vi vill utveckla ett nytt arbetssätt i stället för att satsa alla resurser på slutenvård, säger Åsa Hagberg, verksamhetschef för psykiatridivisionen på Akademiska sjukhuset.
Innebär landstingets neddragning av slutenvårdsplatser inom äldrepsykiatrin att kommunerna kommer behöva ta emot fler patienter ur denna grupp?
- Jo, men det beror inte på att vi stänger ner vårdplatser, utan på att det blir allt fler äldre i samhället. Om vi inte börjar ändra vårt arbetssätt till att få det mer förebyggande och mobilt, så kommer det bli överbeläggning på vårdplatser överallt, säger Åsa Hagberg.