Vårdplanering gick fel - gamla drabbades

Sjuka människor skickas från Akademiska till hemtjänst och äldreboenden utan att fortsatt vård säkerställts. Det borde inte kunna hända, men två aktuella fall visar att det ändå sker.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2016-02-12 10:04

En gammal man som fick cancerdiagnos i samband med en höftoperation blev enligt anhöriga inte remitterad till onkologen utan skickades till ett kommunalt äldreboende. Först efter en vecka där med bristfällig smärtlindring och vård och efter starka påtryckningar från anhöriga kom han tillbaka till Ackis där han till slut fick adekvat smärtlindring, näring och vård. Nu har han fått plats på hospice.

En kvinna som av läkare på lungkliniken diagnosticerats med lungfibros och ordinerats syrgasbehandling dygnet runt skickades hem utan syrgasapparat och utan att hemtjänsten kontaktades. En helg förflöt utan all hjälp, men med hjälp av en anhörig fick hemtjänsten information, och efter sex dagar skickades hon tillbaka till Ackis.

Margareta Öhrvall är chefsläkare vid Akademiska sjukhuset med övergripande ansvar för patientsäkerhetsfrågor.

Hur har det kunnat gå så snett i behandlingen av de här patienterna?

– De specifika fallen kan jag inte uttala mig om. Självklart ska patienter inte drabbas på det sätt som beskrivs, och det finns rutiner för såväl utskrivningar som för remitteringar till andra avdelningar inom sjukhuset. Det händer att det inte blir rätt, och vad som gått fel här måste naturligtvis utredas, säger Margareta Öhrvall.

Var ligger ansvaret för hur utskrivningar går till?

– Den medicinska bedömningen görs av läkare, utskrivning och rapportering till hemtjänst eller äldreboende görs på flera avdelningar av speciella utskrivningssköterskor ibland med stöd av specialapotekare som finns på några avdelningar.

Om det finns rutiner och särskild personal som ska sköta utskrivningar, hur kan då fall som ovan bli så fel?

– När vi utreder kan det komma fram att ofullständiga rapporter och dokumentation är förklaringen, eller att information har missförståtts.

Fungerar inte samarbetet med kommunerna när det gäller utskrivning av patienter?

– Vi har ett gott samarbete med kommunerna, och vi håller på att gemensamt med dem ta fram ett beslutsstöd för hemtjänst och äldreboenden för att göra det lättare för personalen att veta när de ska skicka in vårdtagare och boende till Akademiska, när de kan avvakta, eller om det är husläkare som ska kontaktas.

Viveka Olofsdotter Öhrn är en av Vård och omsorgs nytillträdda medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Mas. Liksom Margareta Öhrvall kan hon inte kommentera enskilda ärenden. Fallet med kvinnan som skickades hem utan syrgas och utan att hemtjänsten underrättades, och att den gamle mannen skickades till en korttidsenhet inom äldreboende kan hon inte förklara på annat sätt än att sjukvård och vårdplaneringsteam alltid måste göra en riktig bedömning av vårdnivå före hemgång:

– På ett äldreboende kan vi bara ge basal palliativ vård. Patienter med svåra smärtor eller svåra ångesttillstånd måste landstingsvården och sjukvårdsteamet, en samverkan mellan kommun och landsting, ta hand om. När Omtanken fanns, den kommunala palliativa avdelningen där det fanns sjuksköterska tillgänglig dygnet runt var läget ett annat.

Att mannen enligt anhöriga blev kvar på korttidsenheten i en vecka trots svåra smärtor och oförmåga att äta och dricka, hur kan det förklaras?

– Vid äldreboenden ges omvårdnad och viss smärtlindring, men det kan ibland vara svårt att avgöra vårdnivå. Självklart kan det bli fel ibland, men vi vill inte heller skicka boende fram och tillbaka till akuten i onödan.

Fakta Missnöjd med vården?

Klagomål kan framföras direkt till vårdpersonalen. Det går också att vända sig till patientnämnden som ger råd, stöd och information om rättigheter i vården.

Till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kan anmälningar göras om en person drabbats av en vårdskada eller om patientsäkerheten brustit. En anmälan kan leda till kritik.

IVO utreder också Lex Maria-och Lex Sarah-anmälningar.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beslutar om en yrkeslegitimation ska dras in efter ansökan från IVO.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om