Syftet är att ta reda på hur vårdpersonalen ska kunna avlastas så att mer tid kan läggas på det direkta patientarbetet. Kartläggningen ska ge besked om vilka administrativa arbetsuppgifter som bör eller måste utföras av vårdpersonal, vilka som kan utföras av annan personal samt vilka uppgifter som kan hanteras genom att vårdens IT-system tas tillvara bättre.
– Rätt person ska göra rätt sak. Det sparar tid, skapar bättre arbetsmiljö och blir bättre för såväl personal som patienter, säger Lina Nordquist (FP), ordförande i produktionsstyrelsen.
Hon säger att kartläggningen troligen kommer att börja vid Akademiska sjukhuset eftersom sjuksköterskebristen är störst där.
Bakgrunden är att Socialstyrelsen redan år 2 000 gjorde en utredning där slutsatsen blev att det administrativa arbetet för läkare och sjuksköterskor hade ökat sannolikt till följd av 1990-talets stora personalneddragningar som främst drabbade sekreterare, undersköterskor och sjukvårdsbiträden. Undersökningar som gjorts därefter, bland annat av Uppsala universitet, har visat att endast en tredjedel av läkarnas tid och en femtedel av sjuksköterskornas tid ägnas åt direkt patientarbete.