Vårdpersonalen får 12 000 för inställd sommarsemester

Medarbetare i sjukvården uppmanas att inte ta semester. Som ersättning får de 12 000 kronor per vecka som de inte tar ut under sommarmånaderna.

Anna Wadenhov är HR-direktör på Akademiska sjukhuset.

Anna Wadenhov är HR-direktör på Akademiska sjukhuset.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2021-04-03 18:31

– Vi skulle behövt vara fler., säger Anna Wadenhov som är HR-direktör på Akademiska sjukhuset.

Vårdtrycket är högt under pandemin och ännu finns ingen ljusning. Tvärtom ökar nu patientantalet på covid-avdelningarna.

– För att förebygga ohälsa och sjukdom har vi under pandemin arbetat hårt med att förstärka sjukhuset med resurser. Vi har anställt, lånat in, fördelat om och kontrakterat den hyrpersonal som har haft rätt kompetens och varit tillgängliga för arbete, säger Anna Wadenhov.

Men det räcker inte för att klara sommaren då man har rätt till långledigt. Det är därför som man inför de nya semesterreglerna på sjukhusets covidavdelningar och andra ansträngda personalgrupper som fått dra ett tyngre lass under pandemin. Genom att erbjuda 12•000 kronor per flyttad semestervecka hoppas Regionen nämligen att sprida ut semestern över en längre tid på året än de vanliga semestermånaderna juni, juli och augusti. Det påminner om ett beslut från sommaren 2020 då vårdtyngden var oviss, och framgår från uppgifter från Region Uppsala som UNT tagit del av.

undefined
Sjukhusets personal har jobbat hårt under pandemin, berättar HR-direktören.

Endast medarbetare som inte beviljas semester i fyra sammanhängande veckor under sommarperioden kan få del av erbjudandet, och de får bara ersättningen för de veckor som de skulle arbetat motsvarande heltid.

– Erbjudande ges för att eventuellt kunna underlätta personalförsörjningen sommaren 2021. Ersättningen ska användas med restriktivitet och endast efter övriga möjligheter att bemanna är prövade, säger Anna Wadenhov.

Behöver inte personalen sin sommarsemester för att orka med jobbet?

– För att vårdpersonal ska orka jobba och hålla sig friska behövs semester och återhämtning. Det är alla helt överens om. Det går dock inte att stänga ner sjukvården, säger Anna Wadenhov.

Att arbeta länge utan semester kan leda till ohälsa, berättar hon. Pandemin gör att semesterbehovet är större än någonsin.

– Flera personalgrupper har upplevt att såväl fysiska och psykiska påfrestningar har ökat, samtidigt som möjligheten till återhämtning minskat.

Vad har ni gjort för att lätta på bördan för personalen?

– Vi har ökat tillgången till företagshälsovård, samtalsstöd och olika arbetsmiljöverktyg, för grupp såväl som individuellt, och arbetar proaktivt med att erbjuda stöd. Friskhuset och sjukhuskyrkan är också viktiga stödresurser i denna situation, säger Anna Wadenhov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!