Det är Uppsala kommuns omsorgsnämnd som anmäler medarbetaren. I anmälan rubriceras händelsen som ett allvarligt missförhållande. Efter att medarbetaren avslutat sitt arbetspass ska en konflikt uppstått mellan barnet och medarbetaren. Istället för att följa arbetsplatsens rutiner och lämna arbetsplatsen ska den anställde enligt anmälan ha hamnat i tumult med barnet där den anställde ska ha slagit barnet, brottat ned det på marken och där skrikit "okvädningsord" åt denne.
I direkt anslutning ska medarbetaren ha berättat till chef på plats att hen har slagit, lagt ned och hållit fast barnet. Chefen vittnar själv om att hen just innan händelsen hört medarbetaren skrika förolämpningar åt barnet.
En arbetsrättslig process mot den anställde pågår.
Kommunen har efter utredningen åtagit sig att säkerställa att personal på boendet utbildas på temat funktionsnedsättningar och hur man ska bemöta utåtagerande beteende. Man ska också säkerställa att personalen fått tillräckligt med rast under dagen, något som i utredningen uppges vara en anledning till konflikten uppstod. Åtgärderna ska vara genomförda senast den sista oktober.
IVO ska nu granska Lex Sarah-anmälningen.
I en tidigare variation av den här artikeln rapporterade vi att: ”Den anställde som arbetat på boendet ungefär ett och ett halvt år ska efter utredningen nu ha återvänt till arbetet.” Detta är felaktigt. Den anställde är inte tillbaka på arbetsplatsen. Handledningen som beskrivs ges till övriga anställda på arbetsplatsen.