Vårdnadstvister drar ut på tiden

Väntetiden för vårdnadsutredningar är oacceptabelt lång i Uppsala. Upp till sex månader kan gå innan en utredning ens påbörjas. Något som nu kritiseras av Uppsala tingsrätt. En förklaring är att vårdnadstvisterna blivit fler.

Uppsala2008-02-29 00:01
När Uppsala tingsrätt ger socialtjänsten i uppdrag att göra en vårdnadsutredning, som underlag för domstolens bedömning i en vårdnadstvist, dröjer det i genomsnitt drygt tre månader innan utredningen inleds.
Som mest kan föräldrar och barn få vänta i sex månader innan deras ärende påbörjas. Sedan tar det ytterligare några månader att göra utredningen. Det är oacceptabelt lång tid menar Uppsala tingsrätt.

- Enligt JO:s riktlinjer är det rimligt att en vårdnadsutredning är klar inom tre månader. Det är olyckligt när det drar ut på tiden, säger rådman Karin Göransson.
Tingsrätten har framfört sin kritik till socialtjänsten där man är väl medveten om problemet.
- Köerna har blivit längre och det anmärker tingsrätten på med rätta. Men det är väldigt få som får vänta så länge som ett halvår, säger Margit Nordgren, chef för socialtjänstens familjerättsenhet.

Enligt henne ska det helst inte vara någon väntetid alls.
- Men en månad kan man väl tycka är acceptabelt, säger hon.
De längre köerna beror, enligt Margit Nordgren, på att vårdnadsutredningarna blivit fler utan att resurserna ökat. År 2005 var 48 familjer föremål för utredningar, år 2006 hade de ökat till 67 familjer, för att 2007 minska till 60 familjer.
Margit Nordgren tror att ökningen beror på en lagändring som trädde i kraft år 2006.
- Då skärptes kraven på ett fungerande samarbete mellan föräldrarna för att vårdnaden ska vara gemensam, vilket gjort att fler söker enskild vårdnad.

För barn och föräldrar är vårdnadstvisten ofta en påfrestning i sig, och de långa väntetiderna innebär ytterligare obehag.
- Ju längre tid det tar desto mer ovisshet skapar det för barn som väntar på att få veta var de ska bo och vad som ska gälla för umgänget med den andre föräldern, säger Margit Nordgren.
För att komma till rätta med kötiderna försöker socialtjänsten korta utredningstiden. De har också anlitat konsulter för att göra utredningar.
- Men det är verkligen en nödlösning, säger Margit Nordgren.
Hon berättar att en tjänst sparades in på familjerättsenheten för ett par år sedan.
- Kanske är det den besparingen som vi märker av nu. Vi rapporterade om väntetiderna till politikerna redan år 2006. Nu måste de ta ställning till om vi ska beviljas mer resurser.
Vad gör ni i väntan på det?
- Vi jobbar på så bra vi kan. Men man kan inte jobba på turbo hur länge som helst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om