Den 25 april vidtog Vårdförbundet stridsåtgärder genom övertids-, mertids- och nyanställningsblockad i samtliga regioner. På Akademiska sjukhuset har bland annat operationer fått ställas in. Nu eskalerar konflikten till 29 kommuner, däribland Uppsala. Sammanlagt berörs 5 000 medlemmar i hela landet inom bland annat elevhälsa, hemsjukvård och medicinskt ansvariga sjuksköterskor.
Fackets krav handlar bland annat om schemafrågor och arbetstidsförkortning. Utanför Stadshuset samlades ett antal medlemmar på måndagseftermiddagen för att manifestera den upptrappade konflikten.
– Jag vill ha kolleger, nu och i framtiden. Vi jobbar ihjäl oss. Jag har kolleger som går ned i arbetstid för att orka, så kan vi inte ha det, säger specialistsjuksköterskan Annika Hemström.
Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, säger att det varit tyst från kommunen inför utvidgningen av konflikten.
– En situation där det kan förekomma övertid är om någon patient ska skrivas ut från sjukhuset till äldrevården sent inför helgen, och den ordinarie sjuksköterskan i hemsjukvården behöver jobba över för att ta emot vid överlämningen, säger han.
Vårdförbundet hoppas man konflikten inte ska drabba elever eller äldre. Men enligt Sveriges kommuner och regioner kommer konfliktåtgärderna att få "stor påverkan" på äldreomsorgen. Uppsala kommun vill i detalj inte svara på hur man förberett sig, eftersom man inte vill påverka konflikten.
– Om vi beskriver för mycket vad vi har planerat kan fackförbundet använda det för sina syften och utvidga konflikten. Vi vill att stridsåtgärderna ska få så liten verkan som möjligt, säger Anna Bittner, HR-direktör i Uppsala kommun.
Från omsorgen säger Magdalena Nyman att man försökt begränsa effekterna.
– Vi har arbetat för att begränsa påverkan, bland annat genom prioritering av arbetsuppgifter och schemaläggning, säger Magdalena Nyman, avdelningschef för hälso- och sjukvård på vård- och omsorgsförvaltningen.
Hur kommer brukarna att märka av den här blockaden?
– Vi planerar för att de inte ska märka det alls.
Kommer det att bli så?
– Vi tror och tycker att vi har planerat väl för detta. Skulle det vara så att vi tvingas till prioriteringar är det svårast sjuk som går först. Vårt viktigaste uppdrag är att säkerställa patientsäkerheten och det tror vi att vi kommer att klara, säger Magdalena Nyman.