– Vi är lättade över att ett avtal är på plats. Det är ett centralt avtal och vi behöver nu se vad det innebär för oss i Region Uppsala mot bakgrund av de lokala avtal vi har tecknat sedan tidigare med Vårdförbundet, säger Johan von Knorring, regiondirektör, Region Uppsala, i ett pressmeddelande.
Avtalet sträcker sig över ett år och kommer att innebära en löneökning på 3,3 procent, meddelar TT. Enligt Vårdförbundet kommer avtalet innebära fler arbetstidsförkortningar för de som jobbar obekväma arbetstider.
– Från att arbetsgivaren sagt blankt nej till förkortad arbetstid ser vi nu att medlemmar som redan i dag jobbar i rotation kommer att få sänkt arbetstid, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.
Heltidsanställda som jobbar på ständig natt kommer även få en sänkt arbetstid från 40 timmar till 36 timmar under veckovisa vardagar, med undantag för söndagar och helgdagar.
Kravet om att frångå arbetstidslagen är också bortplockat.
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, ser avtalet som en förstärkning av rotationsersättningen för medarbetare i regionen.
– Om man ska lägga pengar någonstans så är det uppskattat att man tittat på rotationen. Vården jobbar 24 timmar om dygnet och då är det viktigt att den funkar. Det här är en förändring som man bygger över tid inte på kort sikt, säger han.
Hur har ni upplevt den här konflikten?
– Det har varit rätt besvärligt att säkerställa att det fungerat patientsäkert vilket varit vårt främsta fokus. En konflikt måste man få ha, men vi har försökt upprätthålla en god arbetsmiljö som möjligt.
Han fortsätter:
– Processen har också varit väldigt krävande att sköta, där många har fått anstränga sig.
Mikael Köhler kan inte svara på hur många i Uppsala län som kommer beröras av arbetstidsförkortningen.
– Det måste vi ta reda på. Vi gjorde en uppskattning, men vår HR-avdelning kommer få en uppfattning om det först nästa vecka, berättar han.
Kristian Hjertén, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Uppsala, ser positivt på vårdkonfliktens resultat. Han hoppas att kraften finns kvar mot nästa år när Vårdförbundet strävar efter att ta skrivningarna ännu längre. När avtalet träder i kraft rent praktiskt är dock svårt att svara på, menar han.
– Avtalet gäller från idag, men som alltid när det kommer till avtal så tar det tid att komma ut med de slutgiltiga skrivningarna. Vi hoppas att arbetsförkortningen sker så snart som möjligt eftersom det faktiskt gäller från idag.
Han uttrycker en stolthet mot Vårdförbundets medlemmar, som haft en tuff vår.
– Det har gett en otrolig kraft fastän vi är trötta. Akuten har, och är, otroligt påfrestande. Trots att konflikten är löst finns en lång bit kvar tills vården är helt fri från kris, säger han.
Konflikten som pågått sedan 25 april har gällt över- och mertid i vården.