Under kommande vecka äger flera möten rum inom landstinget där vårdköerna kommer att diskuteras.
– Arbetet med att nå vårdgarantin pågår hela tiden. Landstinget i stort har inte klarat vårdgarantin under hösten och på torsdag kommer vi titta på det här hur vi ska gå vidare, säger Nina Lagh (M), ordförande i produktionsstyrelsen som sammanträder på torsdag.
Vårdgarantin, ett mått för hur länge patienter ska få vänta på vård, mäts månadsvis från och med i år. Och klarar inte landstinget som helhet att nå upp till vårdgarantin, uppfyller man inte heller kriterierna för att få de pengar som regeringen och SKL ger till de landsting som klarar av att hålla nere vårdköerna, den så kallade kömiljarden. Enligt Nina Lagh klarar landstinget i Uppsala län vårdgarantin under delar av året, och landstinget har fått ta del av kömiljarden vissa månader. Det är framför allt primärvården och lasarettet i Enköping som har lyckats korta ner köerna, men just nu är väntetiderna inom delar av specialistvården på Akademiska sjukhuset långa.
Enligt mätningar i oktober får 80 procent av patienterna på Akademiska sjukhuset träffa en specialist inom 90 dagar, och endast 68 procent har fått behandling inom ytterligare 90 dagar. Den långa väntetiden har till stor del berott på att operationssalar på sjukhuset byggs om, och att det saknas operation- och anestesisjuksköterskor. Dessutom har man ännu inte fått bukt med de förseningar som uppstod under sommaren, enligt Nina Lagh.
– Det såg bra ut fram till i maj, men under sommaren går antalet genomförda behandlingar och operationer alltid ner. Efter det har sjukhuset inte hämtat sig och därmed uppnår vi inte vårdgarantin. I styrelsen har vi ställt de frågorna varför köerna inte kortas, men vi har inte fått några svar på det, säger hon.
Som UNT tidigare rapporterat vill landstinget korta köerna på Akademiska sjukhuset genom att köpa fler operationsplatser av andra sjukhus och privata vårdföretag. På måndagen sammanträder hälso- och sjukvårdsstyrelsen och då vill man till exempel att det ska tas ett beslut om att införa vårdval för knä- och höftoperationer.
– Vi har sett att vi måste utöka beställningen, och nu vill vi att lasarettet i Enköping ska göra fler operationer framför allt när det gäller höft- och knän, säger Miriam Eriksson (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.
Dessutom fortsätter hälso- och sjukvårdsstyrelsen att se över vilka enheter som kan producera mer vård. Rekrytering av sjuksköterskor och hyrläkare finns också med i planen.