Vårdhemsägare lex Maria anmäls

Den vårdhemsägare i Uppsala som polisanmälts för att ha slagit en patient i berusat tillstånd, har nu anmälts enligt lex Maria. Länsstyrelsen har portat mannen från boendet. Kommunen kommer att flytta samtliga vårdtagare.

Uppsala2005-03-11 00:00
Förra veckan berättade UNT att ägaren till ett privat vårdboende i Uppsala anklagas för att mitt i natten ha kommit till vårdboendet kraftigt berusad.
Enligt en anmälan till länsstyrelsen från en person som arbetar vid vårdhemmet ska ägaren ha gått in i ett rum tillsammans med en vårdtagare som sedan kommit ut med blödande ögonbryn och berättat att han blivit slagen.
Enligt journalanteckningar ska patienten även fått ett blåmärke på revbenen och dessutom pekat ut ägaren som gärningsman.
"Talar om för NN att en människa aldrig får slå en annan på detta vis. NN verkar förstå", skriver personalen i journalen.

Ägaren förnekar anklagelserna
Länsstyrelsens utredare Anders Forslund har träffat den anställde som står bakom anmälningen och bedömt honom som trovärdig.
Enligt ägaren är anklagelserna osanna.
— Jag har aldrig slagit någon. På ett sådan här inrättning kan det hända att man blir attackerad, säger han.
Han förnekar att han skulle varit berusad. Några ytterligare kommentarer vill han inte ge.
Uppsala kommun har nyligen gjort en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Vidare har länsstyrelsen beslutat att ägaren inte får delta i verksamheten så länge utredningen pågår.
Uppsala kommun har 14 vårdtagare placerade vid vårdboendet, som är till för personer med psykiska problem.
— Vi letar efter andra placeringar för samtliga 14 vårdtagare och räknar med att de kan flyttas under det här året, uppger Roger Jo Linder, chef för kontoret för vuxna med funktionshinder.

Kommunen sa upp kontraktet
Att vårdtagarna flyttas har inget med den påstådda misshandeln att göra. Kommunen sade upp kontraktet med vårdhemmet redan i slutet av förra året.
— Boendet uppfyller inte våra kvalitetskrav och vi kommer inte att anlita det mer, säger Roger Jo Linder.
Enligt honom ges de boende inte tillräckligt goda möjligheter att komma vidare till en självständig tillvaro och dessutom är boendestandarden för dålig.

Långa vårdtider
I fjol berättade UNT att vårdhemmets ägare byggt upp en förmögenhet på åtta miljoner kronor i sitt vårdbolag. Under 2003 mottog vårdbolaget ersättningar från Uppsala kommun på 5,3 miljoner kronor. Året innan var vinsten 1,8 miljoner kronor vilket innebär en vinst per boende på cirka 100 000 kronor.
2004 kom länsstyrelsen med skarp kritik mot de långa vårdtiderna vid boendet. En av vårdtagarna hade bott där i 26 år, fyra hade boendetider mellan åtta och 15 år.
Enligt länsstyrelsen borde vårdtiden vara högst tre år vilket skulle räcka för att rehabilitera och slussa vårdtagarna till egna boenden, exempelvis gruppbostad.
När kommunen gjorde tillsyn våren 2004 fanns inte vårdplanering för någon boende. Kvalitetsplan och rehabiliteringsplaner saknades, det var brister i dokumentation, många hade inte träffat patientansvarig läkare på åratal etc.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om