Vårdförbundet välkomnar krislägesavtalet – med tvekan

Vårdförbundet har velat undvika avtalet men i dagens extrema läge behövs det. Det anser Sofia Lindström, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala.

Sofia Lindström, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, ser det som nödvändigt att medlemmarna i och med krislägesavtalet nu får högre lön för sitt arbete under pandemin.

Sofia Lindström, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, ser det som nödvändigt att medlemmarna i och med krislägesavtalet nu får högre lön för sitt arbete under pandemin.

Foto: Arkiv

Uppsala2020-12-31 07:06

Krislägesavtalet, som gäller i Region Uppsala från 30 december, innebär att arbetsgivaren kan beordra viss vårdpersonal att jobba upp till 48 timmar per vecka. Som kompensation får de en extra ersättning på 120 procent av timlönen.

Vårdförbundet, som organiserar bland annat sjuksköterskor, har hittills varit emot krislägesavtalet. Orsaken är den extra press det sätter på personalen. Men nu anser fackförbundet att avtalet inte längre går att undvika. 

– Vi är överens om att Vårdförbundets medlemmar behöver all återhämtning de kan få, vilket arbete på krislägesavtalet inte medger. Att detta nu ändå är nödvändigt är ett resultat av den hårda belastning vi ser på framförallt intensiv- och intermediärvården på Akademiska sjukhuset. Det uppger Sofia Lindström, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, i ett pressmeddelande.

– När nu situationen är som den är, med hög smittspridning och patienttryck, så är det nödvändigt att Vårdförbundets sjuksköterskemedlemmar får skälig ekonomisk ersättning för sitt hårda arbete, anser Sofia Lindström.

Hon framhåller att fackförbundet inte ser avtalet som en långsiktigt hållbar modell och uppmanar arbetsgivaren att använda det med förnuft för att skona personalen.

Enligt pressmeddelandet accepteras krislägesavtalet även av Vårdförbundet på nationell nivå. 

– Det är ett måste att våra medlemmar får skälig ekonomisk ersättning för det enorma arbete som görs över hela landet nu, uppger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Hon uppmanar regioner och kommuner att ta ett mer långsiktigt ansvar för kompetensförsörjningen. 

– Bristen på rätt kompetens är tyvärr resultatet av åratal av uteblivna satsningar på att få fler att söka sig till och stanna inom vårdens bristyrken, säger Sineva Ribeiro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!