Vårdförbundet larmar: "Varnat för det här i ett halvår"

Specialistsjuksköterskornas flykt från Akademiska sjukhuset kan utlösa en negativ spiral som drabbar hela sjukhuset. Det menar Vårdförbundet.

Vårdförbundets Sofia Lindström dömer ut Akademiska sjukhusets åtgärder för att rädda sjukhusets nationella brännskadeenhet.

Vårdförbundets Sofia Lindström dömer ut Akademiska sjukhusets åtgärder för att rädda sjukhusets nationella brännskadeenhet.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-09-16 20:53

Akademiska sjukhuset driver sjukvården framåt samtidigt som de behandlar de svåraste skadorna och sjukdomarna i hela Sverige. Men faller den högspecialiserade sjukvården riskerar även resten av sjukhusets verksamhet att drabbas.

LÄS MER: Brännskadecentrum riskerar förlora rikssjukvårdsuppdrag

Det är Vårdförbundet som nu varnar för den alarmerande utvecklingen. Detta efter att Akademiska sjukhusets Brännskadecentrum kan förlora sitt rikssjukvårdsuppdrag till följd av den svåra bristen på specialistsjuksköterskor.

Den resurskrävande enheten är nämligen inte bara en livräddande välfärdstjänst utan också en kassako* för sjukhuset att kunna finansiera sin övriga verksamhet.

– Akademiska sjukhuset säljer in den här typen av vård till andra landsting som saknar den. Om vi förlorar rikssjukvårdsuppdraget till exempel förlorar vi stora intäkter när nya avtal ska slutas under 2020, säger Sofia Lindström, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet Uppsala.

Högspecialiserad vård kräver att resurser koncentreras. Akademiska sjukhuset som hittills i år haft det svårt ekonomiskt har en personaluppsättning som överstiger invånarantalet och är därför beroende av intäkterna för att sälja vård.

– Akademiska har vissa intäkter för brännskadevård som överstiger kostnaderna för att bedriva själva vården. När man måste säga upp riksavtalet förlorar man de resterande pengarna som används till att finansiera övriga delar av verksamheten.

Orsaken är i grunden bristen på specialistsjuksköterskor i hela Region Uppsala och specifikt på Brännskadecentrum efter att nio medarbetare sade upp sig under våren. För att upprätthålla driften av den nationella brännskadeenheten krävs minst 14.

Verksamhetschef för plastik- och käkkirurgi vid Brännskadecentrum Gunilla Nygård sa i förra veckan att en kortsiktig lösning är att ge intensivvårdsjuksköterskorna extra ersättningar under september och oktober. Ett förslag som nu kritiseras av Sofia Lindström.

– Den kortsiktiga lösningen att betala sjuksköterskor mer för fler timmar är helt otillräckliga.

Vårdförbundet menar att det måste till en nationell satsning.

– Staten måste skjuta till en årlig löneökning för specialistsjuksköterskor om 2 000 kronor per månad, fem år framöver. En total ökning av månadslönen på 10 000 kronor. Vi har sagt det hela tiden: Så länge arbetsgivaren inte satsar på sin personal kommer sjuksköterskorna försvinna, säger Lindström.

*Uppsala Akademiska sjukhuset vill efter UNT:s artiklar om Brännskadecentrum förtydliga att avdelningens rikssjukvårdsuppdrag inte genererar något överskott som kan användas i sjukhusets övriga verksamhet.

Brännskadecentrum

Brännskadecentrum på Akademiska sjukhuset är en av två enheter för rikssjukvård av svåra brännskador.

Cirka 120 brännskadade patienter från hela Sverige är inneliggande per år.

För att ha fem platser tillgängliga krävs 14 intensivvårdssjuksköterskor.

Brännskadepatienter behöver ofta långa vårdtider och intensivvården är avancerad.

Under våren 2018 sade nio medarbetare upp sig från brännskadecentrum.

Källa: Akademiska sjukhuset

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!