På ett möte med Vårdförbundet under tisdag eftermiddag diskuterades den senaste tidens händelser om avtalskonflikten som råder mellan sjuksköterskorna och Vårdförbundet mot arbetsgivaren Akademiska sjukhuset. Ivan Gosijer är vice ordförande i Vårförbundet Uppsala och berättar att de har lämnat in ett nytt förslag.
– Vi lämnade in ett nytt förslag i torsdags. Nu ska arbetsgivaren få kolla genom det och det preliminära datumet för förhandlingar är satt till den 4 augusti, säger Ivan Gosijer.
LÄS MER: "Sjuksköterskor hotar att säga upp sig"
Sjuksköterskan Jenny Kostov Bredberg jobbar på infektionsavdelningen och menar att utvecklingen som sker nu är ohållbar. Den situation som har uppstått var inte den som de hade förväntat sig.
– När vi fick höra om att det skulle bli förhandling om ett nytt avtal såg vi det som en förhoppning att kunna skapa en bättre arbetsmiljö och möjligheter för att återhämta oss, men det är inte vad vi har fått se.
LÄS MER: "Tretton sköterskor har sagt upp sig"
Christine Lindkvist är styrelseledamot och huvudskyddsombudsman och förklarar att det framfördes så mycket kritik mot det första förslaget att det inte kändes möjligt att arbeta vidare med det.
– Vi vill stärka modellen som finns i dag och förbättra där det finns svagheter. Men jag tror att vi tyvärr kommer att få se fler som säger upp sig.
LÄS MER: "Sköterskorna om den nya modellen"
Jenny Kostov Bredberg instämmer i analysen. Hon berättar för UNT att det finns ett problem att hålla kvar anställda sköterskor.
När många anställda slutar efter något år innebär det att färre hinner bli experter på avdelningarna. Många av de som är nyanställda är ofta nyutexaminerade och behöver utbildas på jobbet och skaffa sig erfarenhet. Något som innebär merjobb för de andra sjuksköterskorna och kostar resurser.
– Bara under de fyra åren som jag har jobbat här har nära 80 sköterskor slutat på infektionsavdelningen, säger Jenny Kostov Bredberg.
– Att vara sköterska är ett tungt jobb. När vi är så få som har arbetat här en längre tid och samtidigt måste lära upp nyanställda som ofta kommer direkt från universitetet så blir det problematiskt.
Hon berättar att även om tanken om att sluta har slagit henne i samband med att kollegor har lämnat avdelningen, vill hon stanna kvar då hon trivs och tycker om sitt jobb.
– Jag jobbar på en bra avdelning med en trevlig atmosfär och bra chefer, men många anställda pallar inte med att det blir tajtare marginaler. De flesta väljer nog att lämna innan det går så långt att de måste sjukskriva sig.