Vårdexport kan bli marknad för Uppsala
Sverige kan skapa 500 000 nya jobb. Med hjälp av avreglering kan Uppsala bidra med export av vårdtjänster, hävdar Svenskt Näringslivs Kris- och framtidskommission i sin slutrapport.
— Det finns en enorm potential att avreglera och konkurrensutsätta den offentliga sektorn som kan bana väg för en helt ny exportindustri, säger han.
Erik Hemmingsson, sjukvårdsdirektör på Akademiska sjukhuset, säger att sjukhuset står i startgroparna inför en friare marknad.
— Vi är ett tjänsteföretag med 8 400 anställda, varav 80 procent högutbildade, och 5,6 miljarder kronor i omsättning. Hälso- och sjukvårdslagen förbjuder oss att marknadsföra våra tjänster utomlands i dag, men där måste det bli en ändring.
1,5 miljarder
Han säger att UAS redan i dag "exporterar" tjänster för 1,5 miljarder, motsvarande 1 500 jobb, till andra landsting genom regionsjukvården. I en slags gråzon säljs också specialistsjukvård för 50 miljoner utomlands.
— Det visar ändå på de möjligheter som finns.
Kommissionen säger sig ha lyssnat på 1 000 företagares åsikter när man dragit slutsatserna om vad som behövs för fler jobb. Det ska bli lättare att investera, anställa, ta ett jobb och att vara egen företagare, skriver man.
Mindre krångel, alltså. ett gammalt recept som aldrig tycks bli verklighet.
— Men det finns gott om väldigt konkreta saker som kan göras. Som enklare redovisning för småföretag och skattelättnader för hushållstjänster. Något måste till, landets ekonomi går så bra men det blir inga jobb, säger Henrik Borelius.
Inte ett valinlägg
Han understryker att rapporten inte ska ses som ett inlägg i valrörelsen, där det yttersta målet är att få bort den sittande regeringen.
— Nej, det här jobbet påbörjades för flera år sedan. Vem som än vinner valet står den här uppgiften framför oss och vi måste ge vårt bidrag med våra förslag till lösningar.
— 500 000 jobb på fem år kan låta mycket men innebär inte annat än att regeringens mål om 80 procents sysselsättning uppfylls.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!