Vården ljusare än den framställs

Hur ser äldreomsorgen ut bakom de svarta rubrikerna? Vårdtagarna är nöjda men personalen är stressad. Det visar en jättelik kartläggning som gjorts av länsstyrelsen i Uppsala.

Uppsala2005-04-23 00:00
När äldreomsorgen uppmärksammas i medierna är det ofta i samband med missförhållanden. Men den vardagliga verkligheten är betydligt mindre dramatisk. Det visar rapporten från länsstyrelsen som under 2004 gjorde tillsyn vid 44 enheter inom äldreomsorgen i C län.
— I princip alla äldre personer jag intervjuat sa att den vård de får är bra och att de ges den hjälp de behöver, uppger Thomas Karlsson, äldreskyddsombud vid länsstyrelsen i Uppsala.
Ett genomgående svar från personalen är enligt Thomas Karlsson att de trivs med jobbet men är för få.
— Personalen berättar att de hinner med vården och omsorgen eftersom det är något som prioriteras. Däremot är det svårare att få tid till individuellt utformade sociala aktiviteter.
Även om de gamla är nöjda med själva vården klagar många på att de har tråkigt. "Det kan vara långsamt och personalen har så bråttom", lyder ett citat i rapporten.

Okunskap om lex Sarah
Några fall av vanvård har länsstyrelsen inte hittat men kommer ändå med en rad anmärkningar. Bland det allvarligaste är att personalen vid åtta av de 44 besökta verksamheterna inte kände till bestämmelserna i lex Sarah.
I lex Sarah står att personal inom äldreomsorgen som upptäcker missförhållanden enligt lag måste göra en anmälan.
I samtliga verksamheter fann länsstyrelsen felaktigheter av mer formell natur. Det gäller bland annat:
  • Brister i den sociala dokumentationen. Det saknas individuella planer, de gamla har inte fått vara med och utforma insatserna, det görs inte uppföljningar.
  • Brister i kvalitetssystemen. Det saknas fastställda rutiner för att säkra en bra omsorg till de äldre.
  • Bristande kontinuitet. Inom hemtjänsten kom nästan alltid olika personer hem till vårdtagarna. Endast en hemtjänstgrupp var organiserad så att de enskilda träffade så få personer som möjligt.
    Granskningen av äldreomsorgen motsvarar vad länsstyrelsen normalt hinner med under flera års tid.
    — Jag tror att vår tillsyn kommer att resultera i förbättrad omsorg. I en del fall har vi krävt åtgärdsplaner, säger Thomas Karlsson.
    Fotnot. Kontrollerna har genomförts i länets samtliga kommuner och riktats mot såväl såväl hemtjänst som äldreboenden.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om