I höstas polisanmäldes kvinnan av en riksorganisation där hon varit anställd. Anmälan gäller frågetecken kring var cirka en halv miljon kronor av riksorganisationens pengar tagit vägen.
Misstankarna har rubricerats som trolöshet mot huvudman och inom kort väntas åklagare ta ställning till om kvinnan ska åtalas.
– Vi väntar in det sista materialet till utredningen nu. Förhoppningsvis kan den lämnas till åklagare inom kort, säger Magnus Axelsson vid polisens bedrägerienhet.
Den utpekade kvinnan, som är från Uppsala, har fått stor uppmärksamhet och även prisats för sitt framgångsrika arbete med olika typer av värdegrundsfrågor.
Inom den aktuella riksorganisationen har hon ansvarat för ett projekt om bland annat jämställdhet som haft en budget på 16 miljoner kronor. Kvinnan har fördelat bidrag till ideella föreningar som arbetat i projektets anda. Det är i samband med fördelningen av pengar till föreningarna som misstankarna uppstått. En avgörande fråga är om hon på något oegentligt sätt gynnat en förening där hon själv haft intressen.
Under 2019–2021 har kvinnan betalat ut drygt en halv miljon kronor av riksorganisationens projektpengar till den aktuella föreningen som ursprungligen hade sitt säte i Uppsala.
I ett inledande skede kände riksorganisationen till kopplingen mellan kvinnan och föreningen. Men när pengar i ett senare skede betalades ut hade föreningen fått ett nytt namn och flyttats från Uppsala. Föreningen bytte sedan namn och säte ytterligare en gång efter att utbetalningarna påbörjats.
Namnbytena gjorde att kopplingen mellan kvinnan och föreningen försvann på papperet. Till följd av det ska riksorganisationen ha missat att upptäcka sambandet mellan henne och föreningen.
– Hon har betalat ut pengarna utan att informera oss om sin koppling till föreningen, uppger riksorganisationens kommunikationschef.
Under den period som pengarna betalats ut har föreningen alltså bytt namn och sätesort två gånger. Men i och med att organisationsnumret hela tiden varit detsamma har bidragen gått till samma juridiska person.
För att få reda på om det skett oegentligheter i samband med utbetalningarna beslöt riksorganisationen att göra en polisanmälan.
Enligt kommunikationschefen är det oklart vad pengarna gått till inom föreningen men han betonar att hela bidragsbeloppet återbetalats till riksorganisationen sedan frågetecknen uppdagades. Kvinnan har lämnat riksorganisationen efter händelsen.
Det projekt inom riksorganisationen som kvinnan arbetat med har sponsrats av ICA med 13 miljoner kronor. Enligt Jenny Gerdes, pressansvarig vid ICA Gruppen, har överföring av pengar till projektet stoppats tills vidare.
Den förening som kvinnan har kopplingar till fick 55 000 kronor i bidrag från kulturnämnden i Uppsala under 2017–2019. Enligt kulturdirektör Sten Bernhardsson finns inget som tyder på att pengarna hanterats felaktigt.
En högt uppsatt Uppsalapolitiker som samarbetat nära med kvinnan i hennes ideella verksamhet är förvånad över det inträffade.
– Flera som känner henne är chockade, hon har varit mycket seriös i sitt arbete med värdegrundsfrågor. Jag tror att hon kan ha varit naiv vid tolkning av vad som är sunt förnuft och vad som är juridik vid fördelningen av pengar inom riksorganisationen, säger politikern.
UNT har inte lyckats nå den utpekade kvinnan.