Vårdcentraler vinnare i budgeten

Om vårdcentralerna fick mer betalt per patient skulle köerna till husläkarna bli kortare. Det tror landstingets borgerliga allians. När 2006 års budget antogs röstade majoriteten i landstingsstyrelsen ner förslaget.- Fegt, tycker Arne Sandemo (m).

Uppsala2005-10-31 19:12
Det måste bli lättare att få komma till doktorn. Om det är partierna i landstinget överens. Besöksgarantin, att alla som behöver ska få träffa en läkare inom sju dagar, uppfylldes i våras till 85 procent i landet, men bara till 74 procent i Uppsala läns landsting.
Det nu antagna budgetförslaget från majoriteten innehåller, som UNT tidigare har berättat, tolv miljoner kronor extra till vårdcentralerna. För de pengarna ska fler psykologer, dietister, kuratorer och sjukgymnaster anställas och på så vis ska trycket på läkarna minska och köerna kortas.
De fyra borgerliga oppositionspartierna har fördjupat samarbetet inför nästa års val. De kallar sig Alliansen och presenterade på måndagen ett gemensamt budgetförslag.

Två patienter i timmen
De vill satsa nio miljoner på primärvården - främst på psykologer men även på dietister - och tycker att ersättningen till vårdcentralerna tydligare bör bero på prestation.
- Ekonomiska styrmedel har väldigt stor effekt på verksamheten, säger Mats Sjöborg, (fp).
Enligt honom tar en husläkare emot tio, tolv patienter per dag. Ett snitt som oppositionen tycker borde kunna höjas till 15-20.
- Det är inte orimligt att ta emot två patienter i timmen, säger Anna-Karin Klomp, (kd).
En femtedel av budgeten skulle enligt deras förslag betalas ut efter patientantal. Sex extra miljoner har reserverats för att täcka kostnaden för fler patienter.
Arne Sandemo säger att det är ett genomarbetat tjänstemannaförslag för att göra något åt de långa väntetiderna, och han kritiserar majoriteten.
- Det är fegt att inte våga satsa på prestationsersättning.

Oförändrad skatt
Mats O Karlsson (s), landstingsstyrelsens ordförande, påpekar att systemet finns på Akademiska sjukhuset sedan två år, fast med en rörlig ersättning på 10 procent, i stället för 20 procent som de borgerliga förespråkar.
Nästa år införs prestationsersättningen också på lasarettet i Enköping och inom primärvården.
- Vi börjar försiktigt med en rörlig del på 10 procent för att inte få ett budgetöverskridande, säger Mats O Karlsson.
Landstingsstyrelsen beslutade på måndagen att skatten blir oförändrad. Detsamma gäller de flesta patientavgifter. Ett undantag är influensavaccin som ska ingå i högkostnadsskyddet för dem över 65 år.
Majoriteten antog också oppositionens förslag om två extra miljoner kronor till höjd barntandsvårdspeng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om