Önskemålet från Region Uppsala är att i möjligaste mån kunna behålla samma personal som man haft inlånad sedan tidigare för att slippa inskolningen av nya medarbetare. Men det kommer att ske förändringar, bland annat för att alla ska kunna få semester under sommaren. De privata aktörerna har också framfört önskemål om att fördela bördorna.
– Diskussioner pågår, men jag tycker att det är rimligt att alla hjälps åt, säger Mats Brolin, vd för Ekebygruppen.
Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att ambitionen är att en fördelning av hur det ska se ut ska vara klar under fredagen, men att det också beror på hur diskussionerna med de inblandade verksamheterna faller ut.
– Det finns en liten turordning. Och det är några som inte har fått uppdrag som kommer att få det, säger Mikael Köhler.
Ett avtal inom Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, innebär att de som tvingas skjuta på sin semester till andra tider på året kan få en ersättning på mellan 9 000 och 12 000 kronor per flyttad semestervecka.
– Under semesterperioden går vi normalt på halv bemanning, och utlåningen av personal kommer att påverka medarbetare och verksamheter, säger Fredrik Settergren, områdeschef för Nära vård och hälsa.
Sedan slutet av april bidrar vårdcentralerna med 20 undersköterskor, 20 sjuksköterskor och 10 fysioterapeuter till Akademiska sjukhuset. Lika många kommer från privata som från offentliga vårdcentraler.