Vårdanställda får inga regelbundna hälsokontrolller
Vårdanställda i Uppsala läns landsting erbjuds inga regelbundna medicinska hälsoundersökningar. Delade meningar finns om värdet av att kartlägga personalens hälsotillstånd.
— Vi skulle se hälsoundersökningarna som en förmån för personalen. De skulle få undersökningen frivilligt, säger AnnCharlotte Frank—Lindgren, chef för folktandvården.
Agneta Viberg, ordförande för Vårdförbundet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, tycker att hälsoundersökningar där man till exempel undersöker blodtryck och blodvärden vore bra för Vårdförbundets medlemmar som i huvudsak är sjuksköterskor.
— Att förebygga sjukdomar är jätteviktigt. Vi satsar för lite av våra resurser på sådant. Men jag tror att en hälsokontroll måste vara en del av en större undersökning där man också tar hänsyn till andra faktorer hos individen.
Lagstadgade undersökningar
Rose—Marie Lövgren, ordförande i Kommunal som representerar undersköterskorna på sjukhuset, håller med.
— Det skulle inte vara fel. Att upptäcka saker tidigt skulle gynna både personalen och arbetsgivaren.
På Akademiska sjukhuset och Enköpings lasarett finns det hälsoundersökningar som sker vart femte år bland nattarbetande personal. Dessa undersökningar är lagstadgade och ska även utföras bland personal som jobbar med joniserande strålning.
— Vår inriktning i övrigt är att lägga så mycket resurser som möjligt på förebyggande insatser i människors livsstil, säger Eva Telne, tf personalchef på sjukhuset.
Flera vårdavdelningar har byggt upp en arbetsmodell, kallad hälsoprofilen, där personalen aktivt får tips om hur de ska få en bra hälsa genom motion och sunda matvanor.
Väga insatserna
— Man måste alltid väga insatserna mot de resurser vi har. Vad skulle det kosta oss att utföra hälsoundersökningar på 8 000 anställda vid sjukhuset och vad får vi ut av det? Jag tror inte att årliga hälsoundersökningar är det effektivaste sättet att förebygga en god hälsa, säger Eva Telne, tf personalchef på sjukhuset.
Hon får medhåll av Ulf Théen, chefsläkare i primärvården, som tycker att det räcker om personalen utnyttjar närheten till vården när de väl känner sig sjuka.
— Vi vet erfarenhetsmässigt att rutinmässiga prover ger lite jämfört med att undersöka dem som vi vet är sjuka. Vårdpersonal har dessutom en större kunskap än andra att känna igen symptom och tecken på en försämrad hälsa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!