Vardag på kronofogdemyndigheten

Att tvinga någon att flytta från sitt hem kan vara dramatiskt, känslofyllt och obekvämt. För kronoinspektörsteamen på Kronofogdemyndigheten i Uppsala är det vardag.- Men målet är att det inte ska bli av, säger Jenny Sandberg som har avhysningar på arbetsschemat.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-02-22 22:03
Kronofogdemyndigheten ligger i Uppsalas byråkratkvarter vid Fyrisån: Länsstyrelsen, Livsmedelsverket, Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheten är sammanbyggda till en stor cementkloss. Och i ett av rummen i en oändligt lång korridor, med arbetsplatser på vardera sidan, utgår Jenny Sandberg i sitt arbete.
- Vi skulle ha nytta av en rullbräda när vi ska till fikarummet, eller sjukhuscyklar som det finns på Akademiska sjukhuset, säger Jenny Sandberg.

När vi kommer in på det hon gör, att verkställa känsliga beslut, håller hon med om att jobbet har sina sidor:
-Ja, det är inte så att jag säger "jippie i dag ska jag verkställa en avhysning".
Och hon bedyrar att det inte finns någon hö-hö-hur-många-vräkningar-har-du-gjort-i-år-stämning på myndigheten.
Att vräka personer - som det heter i dagligt tal - från sitt boende kan bjuda på överraskningar. Vid en avhysning för några år sedan gav sig en man i en lägenhet sig till känna först efter att låssmeden forcerat borren halvvägs in i låset. Före det hade delegationen från Kronofogdemyndigheten ropat genom brevinkastet och bankat på dörren.
- Han öppnade, snodde åt sig borren, tog min kollegas väska, och smällde igen dörren.

I det fallet fick polis tillkallas och avhysningen blev dramatisk.
När det har gått så långt som till avhysning är det inte läge att spjärna emot.
- Nej, då känns det lite sent.
Jobbigast, berättar Jenny Sandberg, är när myndigheten tvingas vräka barnfamiljer. Hon har varit med om det ett par gånger.
- Det är kränkande att bli av med sitt hem och det är svårt att förklara för barn vad det är som händer. Vid de tillfällena är det svårt att inte tänka på vad som händer familjen och då speciellt med barnen. Jag har själv barn. Nej, det är superjobbigt. Förfärligt när det händer.
Men målet, även för Kronofogdemyndigheten, är att det inte ska gå så långt att någon tvingas från sin bostad. Dialogen med hyresgästen, för att reda ut konsekvenser och ge förslag till lösningar, pågår under hela processen.

Ända in i farstun - innan dörren går igen för gott.
- Jag brukar fråga om de har med sig allt de behöver, medicin, kläder och annat nödvändigt.
När hon får frågan om hon blir lite som en förälder i en avhysningssituationen, nickar hon.
- Man måste ha empati för att förstå hur det kan upplevas att bli vräkt.

FAKTA: Många steg före vräkning
Det är en rad stadier som ska passeras innan det kan bli aktuellt med vräkning, eller avhysning som det också kallas, genomförs. Antalet faser kan variera med normalfallet för en hyresrätt ser ut ungefär så här:
1. Hyran betalas inte i tid och hyresgästen får en eller flera påminnelser.
2. Hyresvärden skickar ett inkassokrav som mer precist talar om vad skulden består i. Hyresgästen har nu tio dagar på sig att betala hyran.
3. Hyresvärden ansöker om betalningsföreläggande hos kronofogdemyndigheten och begär samtidigt avhysning. Informationen går även till socialtjänsten.
4. Kronofogdemyndigheten delger, det vill säga informerar hyresgästen om läget. Hyresgästen måste på något sätt bekräfta att han eller hon tagit del av betalningsföreläggandet. Kommer det inte in ett delgivningskvitto från hyresgästen skickar Kronofogdemyndigheten ut en så kallad delgivningsman. Från det att informationen gått fram har hyresgästen tre veckor på sig att återvinna rätten till hyresrätten.
5. Om inte skulden reglerats inom tre veckor fäller Kronofogdemyndigheten utslag i fråga om betalningsföreläggandet. Man fastställer, eller inte, beslut om indrivning och avhysning. I samband med utslaget får hyresgästen en betalningsanmärkning på beloppet, och anmärkningen finns kvar i tre år. Datum och tid för avhysning bestäms, och den informationen går ut till hyresgästen. Avhysningen ska verkställas inom en månad från utslagstillfället.
Källa: Kronofogdemyndighetens Uppsalaenhet.

FAKTA Antal avhysningsmålÅr
Avhysningsmål Verkställda beslut
2007 265 87
2006 211 126
2005 232 40
Källa: Kronofogdemyndighetens Uppsalaenhet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!